Γιώργος Λαμπράκης: Η τακτική των επιδομάτων συνεχίζεται, με φόντο τις πρόωρες εκλογές

γιώργος-λαμπράκης-η-τακτική-των-επιδο-893063

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να βασίζει την πολιτική της στη χορήγηση επιδομάτων, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι οδυνηρές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην καθημερινότητα των πολιτών. Τρέχοντας πάντα πίσω από τις εξελίξεις, ανακοινώνει επιδόματα για να αμβλύνονται οι αντιδράσεις της κοινωνίας. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παραμένουν σε απόγνωση, εξαιτίας των εξωφρενικών ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα. Οι λογαριασμοί, που αποστέλλονται από τη ΔΕΗ και τους ιδιωτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, είναι εκτός λογικής, ενώ η πορεία των τιμών στα καύσιμα ανεξέλεγκτη.

Για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος το πρόγραμμα επιδότησης power pass ήδη υλοποιείται, με τις εκτιμήσεις πάντως να μη δημιουργούν ενθουσιασμό, σχετικά με τα τελικά χρηματικά ποσά, τα οποία θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Για τις αυξήσεις στα καύσιμα, που κάθε μέρα οι τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης ακριβαίνουν κατά ένα λεπτό, επιλέγεται ξανά το ημίμετρο του fuel pass, που αυτή τη φορά θα είναι αυξημένο κατά 20 ευρώ, σε σχέση με το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα, που πολύ δύσκολα θα αμβλύνει τις επιπτώσεις στα πορτοφόλια των πολιτών από την ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών τους τελευταίους μήνες.

Μπορεί να παρουσιάζονται τα τελευταία 24ωρα τάσεις αποκλιμάκωσης των τιμών στα καύσιμα, εξαιτίας της μείωσης της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου, ωστόσο η έκρηξη στις τιμές λιανικής, που καταγράφηκε μετά το Πάσχα, διαμορφώνει εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην αγορά των καυσίμων τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους πρατηριούχους. Θυμίζουμε ότι όταν ανακοινώθηκε το μέτρο για την επιδότηση καυσίμων, η τιμή της αμόλυβδης ήταν λίγο πάνω από τα δύο ευρώ το λίτρο, ενώ όταν άρχισε να υλοποιείται το μέτρο, μόλις δηλαδή πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα 40 ευρώ, οι τιμές εκτοξεύτηκαν και εξαΰλωσαν στην ουσία το σύνολο της επιδότησης.

Το ίδιο ισχύει και για τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αφού τα τιμολόγια έφτασαν σε ιστορικά επίπεδα, αποφάσισε η κυβέρνηση να παρέμβει, ανακοινώνοντας τα μέτρα, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ τα τελευταία 24ωρα. Το πλαφόν στο κόστος της μεγαβατώρας, που εκτιμάται ότι θα περιορίσει σημαντικά τις επιπτώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής, είναι ένα μέτρο, που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Απομένει ωστόσο να αξιολογηθεί στην πράξη, καθώς ουδείς γνωρίζει ποια τερτίπια μπορούν να επινοήσουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να συνεχίσουν να χρεώνουν τους καταναλωτές με εξωφρενικά ποσά.

Σε όλα αυτά πρέπει να συνεκτιμήσουμε την κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται στο ζήτημα των τιμών του φυσικού αερίου, που οι αυξήσεις είναι και πάλι αδιανόητες μετά τη μείωση της παροχής από τους ρωσικούς αγωγούς προς την Ευρώπη.

Αν δεν αλλάξει το σκηνικό, ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι δυσκολότερος από αυτόν που πέρασε. Το μόνο σίγουρο είναι πως με επιδόματα και ημίμετρα η κατάσταση δεν αλλάζει. Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη πρόκληση, ενώ προετοιμάζεται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το ζητούμενο είναι αν θα επιλέξει την εφαρμογή πολιτικών, οι οποίες θα στηρίζουν ουσιαστικά τους πολίτες, ή αν θα συνεχίσει στον δρόμο των επιδομάτων, κρατώντας κατά κάποιον τρόπο σε ομηρία την κοινωνία, με φόντο τις ερχόμενες κάλπες…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου