Γιώργος Λαμπράκης: Oι ειδικοί προειδοποιούν, οι πολίτες τούς αγνοούν

γιώργος-λαμπράκης-oι-ειδικοί-προειδοπ-894070

Τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα για την εξέλιξη της πανδημίας είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα. Αν, ωστόσο, οι πολίτες επιλέγουν να τα αγνοούν, είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Πανελλαδικά και τοπικά οι ημερήσιες μολύνσεις εκτοξεύθηκαν, ενώ απέχουμε αρκετά από την κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Δεν άρχισε ακόμη η μεγάλη έξοδος των παραθεριστών του καλοκαιριού, ο συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους δεν έχει κορυφωθεί, οι συναυλίες και τα πανηγύρια του καλοκαιριού δεν βρίσκονται στο απόγειό τους.

Η κατάργηση του μέτρου για τη χρήση μάσκας, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, συνετέλεσε καθοριστικά στην αύξηση των ημερήσιων μολύνσεων, που καταγράφεται τις τελευταίες 15 ημέρες. Προηγήθηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που καταγράφηκε συνωστισμός σε χώρους διασκέδασης, με αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων σε επίπεδο 24ώρου, σε σχέση με το χρονικό διάστημα έως τις 10 Ιουνίου.

Το πιο βασικό είναι, ωστόσο, η στάση των πολιτών, που συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει πλέον ο κίνδυνος της πανδημίας. Σα να μη συνεχίζουν να καταγράφονται δεκάδες θάνατοι ανθρώπων, που νόσησαν από τον κορονοϊό, σαν να μην υπάρχουν ακόμη σχεδόν 100 διασωληνωμένοι, σαν να έχουν σβήσει οι μνήμες για τους περισσότερους από 30.000 πολίτες, που νικήθηκαν από την πανδημία από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα.

Οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, συμπεριφέρονται σα να μην υπήρξε ποτέ ο κορονοϊός, με αποτέλεσμα οι νέες, ακόμη πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και να διασπείρουν στην κοινότητα νέες μολύνσεις. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ακόμη και οι πλέον ευάλωτοι, πολλοί εξ αυτών δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή παραμένουν ανεμβολίαστοι, συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Δεν λαμβάνουν τις προφυλάξεις, που επιβάλλονται, δεν αποφεύγουν τον συνωστισμό, δεν εμβολιάζονται, δεν φορούν μάσκα, όταν βρίσκονται σε μέρη με πολύ κόσμο.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού είναι ακόμη πιο μεταδοτική και δεν επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Απλά, προκαλεί ήπια συμπτώματα, αρκεί ο ασθενής να έχει εμβολιαστεί. Πρέπει, βέβαια, να σημειώσουμε πως έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που η πλειονότητα των πολιτών ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό της. Σαφής εικόνα, σχετικά με τα αντισώματα, που εξακολουθούμε να διαθέτουμε πέντε, έξι και επτά μήνες μετά την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου, δεν υπάρχει.

Για αυτό οι ειδικοί συστήνουν προσοχή, για αυτό θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι από το φθινόπωρο ο γενικός πληθυσμός θα πάει σε τέταρτη δόση, για αυτό ακούγεται εσχάτως όλο και πιο συχνά ότι δεν αποκλείεται να επανέλθει, ίσως και το καλοκαίρι, το μέτρο ως προς τη χρήση μάσκας. Ολα εξαρτώνται από τη δική μας στάση. Αν επιδεικνύουμε υπευθυνότητα και προσέχουμε, στο μέτρο του δυνατού, η εξέλιξη της πανδημίας θα είναι ελέγξιμη. Αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, το έκτο πανδημικό κύμα, για το οποίο μιλούν οι ειδικοί, θα μας χτυπήσει με ορμή και θα ανατρέψει τα σχέδια για ξέγνοιαστο καλοκαίρι και ήρεμο φθινόπωρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου