Γιώργος Λαμπράκης: Αυτή τη φορά ο ΕΛΓΑ ας σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

γιώργος-λαμπράκης-αυτή-τη-φορά-ο-ελγα-α-897564

Το πρώτο βήμα για την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες περιοχών των Δήμων Βόλου, Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού, που είδαν τις καλλιέργειές τους να αφανίζονται σε λίγα λεπτά της ώρας, κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς σε ένταση χαλαζόπτωσης, που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα, έγινε και ήταν ανέλπιστα άμεσο. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ βρέθηκαν στις χαλαζόπληκτες περιοχές, πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από την εκδήλωση του ακραίου καιρικού φαινομένου και κατέγραψαν το μέγεθος της καταστροφής.

Οι παραγωγοί, που έχασαν τη φετινή χρονιά, άρχισαν ήδη να καταθέτουν τις αιτήσεις, με τις οποίες δηλώνουν στον ΕΛΓΑ ότι αφανίστηκαν οι καλλιέργειές τους. Το επόμενο βήμα είναι η καταβολή των αποζημιώσεων, τις οποίες δικαιούνται με βάση τα ασφάλιστρα, που πληρώνουν στον ΕΛΓΑ κάθε χρόνο. Σε αυτό το σημείο αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς ο μηχανισμός καταβολής των αποζημιώσεων παραμένει αργός και αφήνει εκτός ποσοστό τουλάχιστον 30% της παραγωγής, που καταστρέφεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια.

Για τους χαλαζόπληκτους παραγωγούς των περιοχών, όπου χτύπησε πρόσφατα η καταιγίδα, η χρονιά χάθηκε. Οι κόποι και τα έξοδά τους γκρεμίστηκαν από τα δέντρα, μαζί με τους καρπούς που σάρωσε το χαλάζι. Οι προσδοκίες για πώληση των προϊόντων τους και εξασφάλιση εισοδήματος, με το οποίο θα καλύψουν το φετινό κόστος παραγωγής, θα αρχίσουν τις προετοιμασίες για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο και ταυτόχρονα θα ανταποκριθούν στις ανάγκες και τα έξοδα των οικογενειών τους, χάθηκαν σε 10 λεπτά της ώρας, όσο δηλαδή διήρκεσε η χαλαζόπτωση την περασμένη Δευτέρα.

Φέτος, που το κόστος παραγωγής εκτινάχθηκε στα ύψη εξαιτίας των εξωφρενικών ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο κίνησης, ήρθαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα να δώσουν στους καλλιεργητές το τελειωτικό χτύπημα. Είναι άξιο απορίας πόσοι από εκείνους θα βρουν το κουράγιο και κυρίως θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να αρχίσουν από την αρχή, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις πως και σε αυτή την περίπτωση ο ΕΛΓΑ δεν θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, σχετικά με την έγκαιρη καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων.

Στο Ανατολικό Πήλιο καλλιέργειες σαρώθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία σημειώθηκαν στην περιοχή πριν από δύο χρόνια και ακόμη αγρότες περιμένουν την καταβολή των αποζημιώσεων. Καλλιέργειες στο Νότιο Πήλιο αφανίστηκαν το 2018 και ακόμη οι δικαιούχοι αγρότες δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος. Για αυτό μια από τις πάγιες διεκδικήσεις του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος είναι ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Επιπρόσθετα, οι αγρότες δεν κρύβουν τη δυσφορία τους, όταν τους προτείνεται η εγκατάσταση συστημάτων αντιχαλαζικής προστασίας στα χωράφια τους, τη στιγμή που πρέπει οι ίδιοι να καλύψουν το συγκεκριμένο κόστος, περίπου 2.000 ευρώ το στρέμμα, και να περιμένουν να τους επιστραφεί κάτι παραπάνω από το 50% των δαπανών τους μετά από δύο και τρία χρόνια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου