Γιώργος Λαμπράκης: Εν αναμονή μέτρων, που θα δώσουν ανάσα στους πολίτες

γιώργος-λαμπράκης-εν-αναμονή-μέτρων-π-897890

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υλοποιήσει το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που βάλλονται από τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας. Την ίδια στιγμή, όμως, ο κίνδυνος «έκρηξης» χρεών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Ηδη τα πρώτα σημάδια φάνηκαν, δείχνοντας ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να κηρύξουν στάση πληρωμών, υπό την πίεση που ασκεί στα εισοδήματά τους το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πληθωριστική καταιγίδα, που πληττει τη χώρα μας, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, όχι μόνο δεν θα κοπάσει, αλλά θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι ασφυκτικές πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, καθιστώντας αμφίβολη τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Η ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού, που «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, και η ενεργειακή κρίση, η οποία έχει ως συνέπεια την εκτόξευση των τιμών όχι μόνο στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, αλλά και σε σειρά βασικών αγαθών, μπορεί να οδηγήσει σε νέο φαύλο κύκλο στάσης πληρωμών, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τα κρατικά έσοδα και τους στόχους του προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα, η απειλή των ανεξόφλητων οφειλών πλανάται πάνω από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και το άμεσο συνεπακόλουθό της, η εκτόξευση των τιμών, οδηγούν σε αδιέξοδο τους καταναλωτές. Η αγωνία για ένα νέο «τσουνάμι» ανεξόφλητων οφειλών, που μπορεί να λειτουργήσει σαν ντόμινο και να προκαλέσει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην αγορά, είναι έντονη.

Η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επιβάλλεται η εφαρμογή μέτρων και πολιτικών, που θα δώσουν «ανάσα» στους πολίτες. Στην κυβέρνηση, επιτέλους, αντιλήφθηκαν την ορατή απειλή για την οικονομία και την κοινωνία. Επιτέλους, συνειδητοποίησαν την ανάγκη για ουσιαστικές διορθωτικές κινήσεις, που θα σβήσουν τη «φωτιά», η οποία σιγοκαίει και αν φουντώσει θα προκαλέσει συνθήκες κοινωνικής αναταραχής, με απρόβλεπτο αντίκτυπο και στους πολιτικούς συσχετισμούς.

Από το περίφημο καλάθι της νοικοκυράς έως την ενέργεια και τα καύσιμα το κόστος, που καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους οι πολίτες, είναι δυσβάσταχτο. Αμέτρητες οικογένειες αγωνιούν εάν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες. Το κύριο ερώτημα είναι πώς μπορεί να διορθωθεί αυτή η κατάσταση και πώς και σε ποιον βαθμό μπορούν να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις, οι οποίες παρατηρούνται στην αγορά λόγω των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων.

Τους πολίτες απασχολεί διαχρονικά πώς θα μειωθούν τα οικονομικά τους βάρη και πώς θα βελτιωθεί η καθημερινότητά τους. Ας το έχουν κατά νου στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι κατασκεύασμα της αντιπολίτευσης το κύμα της ακρίβειας. Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει αποφάσεις για την ουσιαστική ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, η οργή του κόσμου θα θεριέψει και οι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί μπορεί να αλλάξουν δραματικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου