Γιώργος Λαμπράκης: Αποχαιρετισμός στις μάσκες

γιώργος-λαμπράκης-αποχαιρετισμός-στ-899317

Και οι Βολιώτες πέταξαν από χθες τις μάσκες, στο πλαίσιο της απόφασης για την κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου, με εξαίρεση τις υγειονομικές δομές και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι πολίτες, άλλοι ανακουφισμένοι, άλλοι νιώθοντας ανασφάλεια, καθώς οι μάσκες μπορεί να δυσκολεύαν την καθημερινότητα, προσέφεραν ωστόσο σημαντική προστασία κατά της πανδημίας, αποχαιρέτησαν ένα μέτρο, που μπήκε στη ζωή μας αρχικά με προσωρινό χαρακτήρα και στη συνέχεια καθιερώθηκε και γενικεύτηκε.

Από τον Οκτώβριο του 2020 η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς δημόσιους χώρους αποτέλεσε μια από τις πλέον δυσάρεστες, πλην όμως απαραίτητες, αποφάσεις των υγειονομικών αρχών, ενώ μέχρι να αρχίσει ο γενικός εμβολιασμός του πληθυσμού ήταν στην ουσία το μοναδικό μέσο προφύλαξης από τον κορονοϊό, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στους πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να βρίσκονται σε καραντίνα.

Οι μάσκες έσωσαν ζωές, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η υποχρεωτικότητα του μέτρου, παρά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, παρά τις θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν γύρω από τη χρήση τους. Ως έναν βαθμό τις συνηθίσαμε και έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Μάθαμε να τις χρησιμοποιούμε σωστά και να τις έχουμε μαζί μας παντού, καθώς μας προσέφεραν σημαντική προστασία.

Σημαντική ήταν και η αίσθηση της ασφάλειας, που παρείχαν οι μάσκες. Αυτή η αίσθηση είναι δύσκολο να υποκατασταθεί για πολλούς εξ ημών, για αυτό αρκετοί πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα, παρ’ ότι έχει καταργηθεί η υποχρεωτικότητα του μέτρου. Σίγουρα δεν πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα οι ευπαθείς πολίτες, αλλά και γενικότερα συστήνεται η χρήση της σε χώρους με συνωστισμό.

Ποιος, βέβαια, θα σκεφτεί να φορέσει μάσκα στην καρδιά του καλοκαιριού, ενώ θα διασκεδάζει με την παρέα του και τριγύρω δεν θα πέφτει καρφίτσα; Ποιος θα φορέσει μάσκα σε εμπορικό κατάστημα ή σούπερ μάρκετ, ενώ οι γύρω του έχουν αρχίσει να λειτουργούν εδώ και εβδομάδες σαν να μην υπήρξε ποτέ πανδημία; Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε κατάσταση εγρήγορσης ο γενικός πληθυσμός, όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία βρίσκεται σε αποδρομή και ενώ καταργείται το πιο εμβληματικό, ίσως, μέτρο κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Ακόμη πιο δύσκολο είναι να συνεχίσουμε να προσέχουμε, όταν η κυβέρνηση έχει σημάνει στην ουσία τη λήξη της πανδημίας, όσο τουλάχιστον θα διαρκεί η καλοκαιρινή περίοδος, με κυρίαρχο στόχο να κερδηθεί το στοίχημα του τουρισμού. Οι ξένοι επισκέπτες πρέπει να αισθανθούν ότι έρχονται στη χώρα μας για να κάνουν ξέγνοιαστες διακοπές χωρίς μέτρα, απαγορεύσεις και προφυλάξεις. Ολο αυτό το σκηνικό είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε νέα έξαρση κρουσμάτων, ακόμη και το καλοκαίρι.

Σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, το συγκεκριμένο ενδεχόμενο θα εξεταστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και μετά, όταν εκτιμάται πως θα επανακάμψει η πανδημία. Για αυτό προετοιμάζεται το έδαφος για τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Μέχρι τότε, ας χαρούμε το καλοκαίρι, φροντίζοντας, όσο είναι εφικτό, να είμαστε προσεκτικοί τόσο για εμάς, όσο και για τους γύρω μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου