Γιώργος Λαμπράκης: «Βόμβα» και για τον τουρισμό η ξέφρενη πορεία των τιμών στα καύσιμα

γιώργος-λαμπράκης-βόμβα-και-για-τον-899551

Η ξέφρενη πορεία των τιμών στα καύσιμα αφενός βάζει «φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών, αφετέρου θέτει υπό αμφισβήτηση τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι. Ειδικά, σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό τουριστικό ρεύμα, με την τιμή της αμόλυβδης πάνω από τα 2,30 ευρώ το λίτρο και την προοπτική να φτάσει σε κάποιες περιοχές ακόμη και τα τρία ευρώ τον Ιούνιο, πόσοι πολίτες θα καταφέρνουν το φετινό καλοκαίρι να καλύπτουν το υπέρογκο κόστος των μετακινήσεων μέχρι τους προορισμούς των θερινών τους διακοπών, αλλά και κατά τη διάρκειά τους;

Αν μάλιστα πρόκειται για νησί, όπου η τιμή της αμόλυβδης φλερτάρει ή έχει ξεπεράσει τα 2,70 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για μια τετραμελή οικογένεια κοστίζουν πιο ακριβά από τις αντίστοιχες με αεροπλάνο, τότε πρέπει να αναθεωρηθούν αρκετές από τις ενθουσιώδεις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών του τουριστικού τομέα, αναφορικά με τα προσδοκώμενα έσοδα από τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι.

Εκτός και αν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις αφορούν μόνο στους ξένους τουρίστες και όχι στον εγχώριο τουρισμό, που μετά από δύο χρόνια περιορισμών και απαγορεύσεων λόγω πανδημίας έχει απόλυτη ανάγκη φέτος για λίγες ημέρες διακοπών. Με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη και την προοπτική για την εξέλιξή τους τις επόμενες εβδομάδες να είναι άκρως απογοητευτική, δύσκολα θα μπορέσει να κάνει διακοπές μια οικογένεια με μηνιαίο εισόδημα κάτω από τα 1.500 ευρώ.

Χθες η τιμή του αργού πετρελαίου έφτασε τα 122 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για ανατίμηση της τάξης των δέκα δολαρίων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι τιμές λιανικής στα πρατήρια έχουν διαμορφωθεί με τις διεθνείς αντίστοιχες γύρω στα 110 δολάρια το βαρέλι, που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες έρχονται και νέες αυξήσεις στα καύσιμα. Ηδη, οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων εκτιμούν ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου η μέση τιμή της αμόλυβδης θα φτάσει πάνω από τα 2,50 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα και κοντά στα τρία ευρώ στα νησιά.

Οι τάσεις συνεχίζουν να είναι ανοδικές και οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς καυσίμων κάτι παραπάνω από απαισιόδοξες, καθώς προβλέπουν ότι η σημερινή κατάσταση, σε ό,τι αφορά στις τιμές, όχι μόνο δεν θα αλλάξει, αλλά θα επιδεινωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Μάλιστα, η πρόεδρος των βενζινοπωλών Μαγνησίας εκτιμά πως θα πρέπει να περάσουν δύο χρόνια για να επανέλθει η αγορά των καυσίμων στα επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς και πάλι να είναι βέβαιο ότι η τιμή της αμόλυβδης θα πέσει κάτω από τα δύο ευρώ το λίτρο.

Είμαστε, λοιπόν, ενώπιον μιας κατάστασης, που διαρκώς αλλάζει προς το χειρότερο. Μοναδική σταθερά σε αυτό το μεταβαλλόμενο σκηνικό είναι η στάση της κυβέρνησης, που επιμένει σε αποτυχημένες συνταγές στήριξης των καταναλωτών, όπως η επιδοματική πολιτική και στα καύσιμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου