Γιώργος Λαμπράκης: Συνθήκες ασφυκτικής πολιτικής πίεσης

γιώργος-λαμπράκης-συνθήκες-ασφυκτικ-900708

Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα, που προκαλεί η ενεργειακή κρίση στην πραγματική οικονομία και στα νοικοκυριά, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κοινωνία δεν κρύβει τη δυσφορία της, όπως αποτυπώνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, για τις επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τις εξωφρενικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το κλίμα προκαλεί συνθήκες τεράστιας πολιτικής πίεσης και επιβάλλει την ανάγκη λήψης αποφάσεων, που από τη μια θα δώσουν «ανάσες» στους πολίτες και από την άλλη θα εξασφαλίσουν στην κυβέρνηση πολύτιμο πολιτικό χρόνο, έτσι ώστε να ανασυνταχθεί ενόψει των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών και παράλληλα να ξεφύγει από το ασφυκτικό πρέσινγκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν την ταχεία λήψη αποφάσεων, που θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού και θα αντιστρέψουν το κλίμα στις τάξεις της κοινωνίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως απαιτούνται λύσεις, που θα επιτρέψουν στους πολίτες να απαλλαγούν από τον βραχνά των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός έδωσε εκ νέου εντολές στα κυβερνητικά στελέχη για «σκληρή δουλειά» στους μήνες, που μεσολαβούν μέχρι να στηθούν οι επόμενες κάλπες. Κύριο μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι η προώθηση νομοθετημάτων, με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, ανεξάρτητα από τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας παραμένει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, τόσο γιατί το επιβάλλουν οι συνθήκες, όσο και εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης που ασκεί η αντιπολίτευση. Το κέντρο βάρους των πολιτικών αποφάσεων παραμένει στο μέτωπο της ακρίβειας, με τους πολίτες να ζητούν ουσιαστικές λύσεις και την αξιωματική αντιπολίτευση να προκαλεί σκηνικό πολιτικής πόλωσης, έτσι ώστε να στριμώξει ακόμη πιο πολύ την κυβέρνηση και να μειώσει κι άλλο τη δημοσκοπική διαφορά της από τη ΝΔ.

Το πακέτο των μέτρων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ το κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια συνεχίζει να σαρώνει την αγορά, μπορεί να αποδειχθεί κομβικό σημείο για την κυβέρνηση, η οποία δέχεται ασφυκτική πίεση από την κοινή γνώμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το σχέδιο έφερε θετικές αντιδράσεις από πλευράς εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, οι οποίοι υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις για τα μέτρα, που θα ισχύουν από τον ερχόμενο μήνα, με σκοπό τη μείωση των επιβαρύνσεων από το ράλι των ανατιμήσεων στο ενεργειακό κόστος.

Ανάλογες είναι οι αντιδράσεις και των καταναλωτών, που, όπως και οι επαγγελματίες, χρεώνουν στην κυβέρνηση καθυστέρηση στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στη λαίλαπα των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και αποτυπώνεται ήδη στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Η κατάσταση για τη ΝΔ είχε γίνει ασφυκτική το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τη δυσφορία του κόσμου να ξεχειλίζει και την κριτική της αντιπολίτευσης να προκαλεί σημαντική δημοσκοπική «αιμορραγία» στο κυβερνών κόμμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου