Γιώργος Λαμπράκης: Τα δάση πυριτιδαποθήκες της Μαγνησίας

γιώργος-λαμπράκης-τα-δάση-πυριτιδαπο-902109

Η χθεσινή πανθεσσαλική άσκηση της Πυροσβεστικής στο πευκοδάσος του Αγίου Ονουφρίου στέφθηκε με επιτυχία και επιβεβαίωσε τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των δυνάμεων πυρόσβεσης τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Επίσης, επιβεβαίωσε την άψογη συνεργασία μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης, ομάδων εθελοντών και Πυροσβεστικής, που έχει επιτελικό ρόλο στα συμβάντα πυρκαγιών. Η άσκηση ολοκληρώθηκε, με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής να εύχονται και το φετινό καλοκαίρι να μην προκύψει σοβαρό συμβάν, που θα θέσει σε κίνδυνο τον δασικό πλούτο της ορεινής και νησιωτικής Μαγνησίας.

Καλοδεχούμενες οι ευχές, ειδικά όταν πρόκειται για την αποφυγή δασικών πυρκαγιών, ωστόσο με τα ευχολόγια δεν αντιμετωπίζονται οι έκτακτες καταστάσεις. Χρειάζονται ουσιαστικές δράσεις πρόληψης και αποτροπής εκδήλωσης πυρκαγιών, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ενός πύρινου εφιάλτη, όπως αυτοί που κατέστρεψαν στο πρόσφατο παρελθόν χιλιάδες πολύτιμα στρέμματα δάσους στο Πήλιο ή τα νησιά των Β. Σποράδων.

Το δάσος του Αγίου Ονουφρίου, δηλαδή το πεδίο στο οποίο πραγματοποιήθηκε χθεσινή πανθεσσαλική άσκηση της Πυροσβεστικής, θυμίζει σε αρκετά σημεία πραγματική μπαρουταποθήκη. Πεσμένα δέντρα, σπασμένα κλαδιά και πυκνή βλάστηση γύρω από τις ρίζες των πεύκων συνθέτουν ένα άκρως ανησυχητικό σκηνικό, σε έναν από τους πιο κοντινούς και σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες δασικές εκτάσεις της Μαγνησίας. Στο Πήλιο, την Ορθυ, καθώς και στα νησιά των Β. Σποράδων τα δάση δεν έχουν καθαριστεί από τους ξερούς κορμούς των δέντρων και τα σπασμένα κλαδιά εδώ και χρόνια. Οι έντονες βροχοπτώσεις τον φετινό χειμώνα φούντωσαν ακόμη περισσότερο την πυκνή βλάστηση, καθιστώντας τα δάση επικίνδυνες εστίες πρόκλησης πυρκαγιών, τις οποίες θα είναι αδύνατο να ελέγχουν οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Ο καθαρισμός και η διάνοιξη των δασικών δρόμων παραμένουν ζητούμενα, ενώ βρισκόμαστε επί της ουσίας στο καλοκαίρι. Τα κονδύλια για τον καθορισμό των δασών δεν ξεπερνούν τις 40.000 με 50.000 ευρώ για ολόκληρο τον νομό Μαγνησίας. Στην Αλόννησο, τώρα αρχίζει να καταρτίζεται πιλοτικό σχέδιο καθαρισμού των δασών του νησιού, που, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πέτρο Βαφίνη, θυμίζουν ζούγκλα. Ο ίδιος προσεύχεται στον Μεγαλοδύναμο, ώστε να μη συμβεί το μοιραίο. Ανάλογες προσευχές κάνουν οι δήμαρχοι και στους υπόλοιπους περιφερειακούς Δήμους της Μαγνησίας, όπου η εικόνα των δασών από πλευράς καθαρισμού είναι απελπιστική.

Ο περσινός πύρινος όλεθρος στην Αττική και την Εύβοια φαίνεται πως δεν δίδαξε στα αρμόδια όργανα της πολιτείας το παραμικρό. Ο αντιπυρικός σχεδιασμός της χώρας εξακολουθεί να βασίζεται σε σχέδια επί χάρτου, που, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα, ούτε εφαρμόζονται, ούτε μπορούν να αποδώσουν, καθώς το πρόβλημα αρχίζει από ουσιώδη ζητήματα, όπως ο καθαρισμός των δασών και φτάνει μέχρι τις διαχρονικές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας, όπως οι ελλείψεις προσωπικού και μέσων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου