Γιώργος Λαμπράκης: Οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί παραμένουν, οι διακοπές ηλεκτροδότησης απομακρύνονται

γιώργος-λαμπράκης-οι-φουσκωμένοι-λ-902595

Ο εφιάλτης των υπέρογκων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος εξακολουθεί να προκαλεί ασφυκτικό κλοιό γύρω από τα νοικοκυριά, καθώς και από τους καταστηματάρχες της εμπορικής αγοράς και του κλάδου της εστίασης, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδιέξοδο της αποπληρωμής τους, αλλά ευτυχώς έπαψαν να απειλούνται με διακοπές ηλεκτροδότησης.

Μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, μερικών δεκάδων τετραγωνικών μέτρων, χρεώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα με ποσά διπλάσια και τριπλάσια, σε σχέση με πέρυσι. Οι λογαριασμοί, που έλαβαν τις τελευταίες ημέρες οικιακοί καταναλωτές και καταστηματάρχες, προκαλούν απελπισία, ενώ οι ρυθμίσεις, που έχουν ήδη γίνει τους προηγούμενους μήνες, αρχίζουν και καθίστανται αδιέξοδες, καθώς το μπαράζ των εξωφρενικών αυξήσεων και χρεώσεων, σε ό,τι αφορά στο κόστος ενέργειας, συνεχίζεται.

Φως στο βάθος του τούνελ αναμένεται να φανεί από τον ερχόμενο μήνα, όταν και θα αρχίσει η υλοποίηση του μέτρου για γενναίες μειώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, δεν έχουν ανακοινωθεί μέτρα για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα ποσά, που ήδη καλούνται να αποπληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Σε όλο αυτό το ζοφερό σκηνικό η απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης φαίνεται πως έχει απομακρυνθεί τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις, που πριν το Πάσχα βρέθηκαν στο στόχαστρο των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ και των εργολάβων. Τότε, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου βρέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής, προκειμένου να παρέμβει είτε για την ακύρωση της όλης διαδικασίας, είτε για την επανασύνδεση της γραμμής. Μάλιστα, ο πρόεδρός του επικαλέστηκε ενημέρωση των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών για την προστασία των συναδέλφων του από την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης.

Ο μοναδικός τρόπος για να βγουν η κοινωνία και η πραγματική οικονομία από το αδιέξοδο με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι να ληφθεί απόφαση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και του λιγνίτη, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η αντίστοιχη απόφαση των κυβερνήσεων Ισπανίας και Πορτογαλίας, κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οδηγεί ήδη στις συγκεκριμένες χώρες σε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% με 60%, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε εξ αρχής δραστικά μέτρα για τη στήριξη των πολιτών. Το πακέτο των μέτρων, που ανακοινώθηκε, έγινε αποδεκτό με ικανοποίηση από την κοινωνία και την πραγματική οικονομία. Γεγονός είναι πάντως ότι τα μέτρα καθυστέρησαν, με αποτέλεσμα οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος να οδηγούν ήδη σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η απειλή των αποσυνδέσεων προς το παρόν απομακρύνεται, ωστόσο ουδείς εκ των οφειλετών μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, όσο δεν εφαρμόζεται στην πράξη το μέτρο για μειώσεις των χρεώσεων και το πιο σημαντικό όσο δεν ανακοινώνονται μέτρα για τις ρυθμίσεις των χρεών, τα οποία δημιουργήθηκαν, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθούσε αμήχανη τις εξελίξεις με την ενεργειακή κρίση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου