Γιώργος Λαμπράκης: Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, η ύφεση της πανδημίας και η προοπτική πρόωρων εκλογών

γιώργος-λαμπράκης-η-ανεξέλεγκτη-ακρί-903651

Το κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά συνεχίζει να απελαύνει στην ελληνική αγορά, ενισχυόμενο από την «έκρηξη» των τιμών στην ενέργεια. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος απλά είναι αδύνατο να εξοφληθούν από πολλά νοικοκυριά, καθώς υπερβαίνουν τις μηνιαίες αποδοχές των περισσοτέρων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ σαρώνει στην κυριολεξία, με τους καταναλωτές να αναγκάζονται να περιορίζουν τις αγορές τους ή να στρέφονται σε προϊόντα προσφορών, που ωστόσο είναι αμφιβόλου ποιότητας, ορισμένες φορές.

Η κάθετη πτώση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών αποτυπώνεται, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, και στην εμπορική αγορά, όπου η κίνηση παραμένει κάτι παραπάνω από υποτονική, ενώ οι καταστηματάρχες συνεχίζουν να υφίστανται τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αδυνατώντας, πολλοί από αυτούς, να ανταποκριθούν στην κατακόρυφη αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεών τους.

Στον αντίποδα της ακρίβειας, που παραμένει σε έξαρση, η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η συνεχιζόμενη βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα συμβάλλει καθοριστικά στη ραγδαία υποχώρηση των μολύνσεων από τον κορονοϊό. Τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου η απειλή της πανδημίας δεν θα μας ανησυχήσει, ενώ στη συνέχεια έρχεται και τέταρτη δόση του εμβολίου, προκειμένου να ενισχυθεί η ανοσία του γενικού πληθυσμού, ενόψει του ερχόμενου χειμώνα, που δεν αποκλείεται να έχουμε και νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Οι ειδικοί προετοιμάζουν από τώρα το έδαφος και σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της δεύτερης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου και σε ό,τι σχετίζεται με την πιθανότητα νέων μεταλλάξεων.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι πολίτες δεν θα πάψουν να ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ ο εφιάλτης των ανατιμήσεων στην αγορά και η ενεργειακή κρίση, που δείχνει να διατηρείται, τουλάχιστον έως τις αρχές του 2023, εντείνουν την αγωνία για τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία, από τον συνδυασμό υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Η ερχόμενη χρονιά θα είναι βουλευτικών εκλογών, αν στο μεταξύ δεν προκύψει αιφνιδιασμός από τον πρωθυπουργό, ο οποίος από τη μια διαβεβαιώνει ότι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης και από την άλλη κρατά σε εκλογική ετοιμότητα τον μηχανισμό της ΝΔ. Οι εκλογές θα ήταν καλοδεχούμενες, ακόμη και αν προκηρύσσονταν πρόωρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο αδιέξοδο των πολιτών, ειδικά σε ό,τι αφορά στο κύμα των ανατιμήσεων στην αγορά.

Το γεγονός ότι θα διενεργηθούν για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση με το σύστημα της απλής αναλογικής, δηλαδή κάθε κόμμα θα εκλέξει τους βουλευτές του ανάλογα με το εκλογικό του ποσοστό, εντείνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ακυβερνησίας στη χώρα, τη στιγμή που η μάχη με τον κορονοϊό δεν θα έχει κερδηθεί και ενώ οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης θα προκαλούν και το 2023 ασφυξία στην αγορά και την κοινωνία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου