Γιώργος Λαμπράκης: Πρωθυπουργική επίσκεψη στη χειμαζόμενη εμπορική αγορά του Βόλου

γιώργος-λαμπράκης-πρωθυπουργική-επί-900586

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια, ο Βόλος και η Μαγνησία υποδέχονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτή τη φορά ως πρωθυπουργό της κυβέρνησης, που ανέλαβε τη βαριά ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στο ξέφωτο της μεταμνημονιακής εποχής. Στην περιοχή η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, όταν επισκέφθηκε τον νομό ο Κ. Μητσοτάκης με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εχει προηγηθεί ο διετής εφιάλτης της πανδημίας, που προκάλεσε σχεδόν 700 θανάτους και ανυπολόγιστες οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική αγορά. Το πιο σημαντικό είναι, ωστόσο, το τίμημα, που πληρώνει η τοπική πραγματική οικονομία τους τελευταίους μήνες με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις, που προκαλούνται τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στις επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το μεσημέρι την εμπορική αγορά του Βόλου με σκοπό να συνομιλήσει με καταστηματάρχες και καταναλωτές. Πρέπει να γνωρίζει ότι ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων έχει κατρακυλήσει έως και 30%, σε σύγκριση με την περίοδο της λεγόμενης κανονικότητας. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσοστό, που όσο περνά ο καιρός και δεν αμβλύνονται τα προβλήματα με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, προκαλούνται μη αναστρέψιμες συνθήκες για σημαντικό αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ από τον ερχόμενο μήνα, αναφορικά με τη μείωση του κόστους των λογαριασμών και την επιστροφή σημαντικού μέρους των επιβαρύνσεων των προηγούμενων μηνών, χαρακτηρίζονται ως θετικά, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός ως προς τον χρόνο υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων, με δεδομένη την κατάσταση στην αγορά ενέργειας, στην οποία οι αυξήσεις είναι συνεχείς.

Οσο καθυστερεί η εφαρμογή των μέτρων, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση στην αγορά. Οσο οι καταναλωτές βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται μήνα με τον μήνα, τόσο περιορίζουν τις επισκέψεις και τις αγορές τους στα εμπορικά καταστήματα. Οσο οι καταστηματάρχες παραμένουν σε αδιέξοδο, εξαιτίας της κάθετης μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεών τους, αλλά και λόγω των δυσβάστακτων οικονομικών υποχρεώσεων, σε ό,τι αφορά στο λειτουργικό τους κόστος, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των λουκέτων.

Ας μην ξεχνάμε ότι η αγορά μόλις άρχισε να επιστρέφει στη νέα κανονικότητα και μόλις άρχισε να αφήνει πίσω της τη μαύρη περίοδο των lock down, βρέθηκε αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Τα μέτρα, που εξαγγέλθηκαν και θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο, έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και για αρκετές περιπτώσεις επιχειρήσεων ίσως να είναι ήδη αργά.

Αυτά τα ζητήματα θα τεθούν σήμερα υπόψη του πρωθυπουργού, από τον οποίον, πέρα από το εθιμοτυπικό της επίσκεψής του στην τοπική εμπορική αγορά, περιμένουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη στήριξη των επαγγελματιών, οι οποίοι θα τον υποδεχθούν με χαμόγελα, ωστόσο πολλοί ενδέχεται να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου