Γιώργος Λαμπράκης: Η πανδημία βρίσκεται σε αποδρομή, αλλά η ανησυχία παραμένει

γιώργος-λαμπράκης-η-πανδημία-βρίσκετ-892458

Πλατιά χαμόγελα αισιοδοξίας, ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, φέρνουν τα στοιχεία από το νοσοκομείο Βόλου σχετικά με τον αριθμό των νοσηλευόμενων με κορονοϊό. Πλέον, βρισκόμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημικής κρίσης, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει σταθεροποιηθεί σε διψήφια επίπεδα ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων. Ο κορονοϊός παραμένει εξαιρετικά μεταδοτικός, ωστόσο το σημαντικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες συμβάλλουν καθοριστικά στη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, σε τοπικό επίπεδο, νοσηλεύεται μόλις ένας διασωληνωμένος ασθενής, ενώ ο τελευταίος θάνατος από τον κορονοϊό στη Μαγνησία καταγράφηκε πριν από σχεδόν 10 ημέρες. Ολα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας, ότι η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, τόσο θα μειώνονται οι δείκτες των ημερήσιων μολύνσεων και των νοσηλειών.

Στον αντίποδα αυτών των στοιχείων, έχουμε τις περισσότερες από 690 απώλειες ανθρώπων στη Μαγνησία, που νόσησαν από τον κορονοϊό και κατέληξαν. Η πανδημία προκάλεσε πραγματική εκατόμβη νεκρών στην περιοχή. Για να αξιολογηθούν επιστημονικά οι εκατοντάδες θάνατοι και κατά συνέπεια να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, πρέπει να εκπονηθεί μια εμπεριστατωμένη μελέτη, στην οποία θα αποτυπώνεται το ποσοστό των ανεμβολίαστων ασθενών, που κατέληξαν, πόσοι από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και πόσα ήταν τα κρούσματα στην περιοχή, σε σύγκριση πάντα με περιοχές με αντίστοιχα πληθυσμιακά κριτήρια.

Θυμίζουμε την παρέμβαση των ιατρικών συλλόγων της Θεσσαλίας προς τη διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όταν η πανδημία σάρωνε τις τοπικές κοινωνίες, για την ανάγκη εκπόνησης επιστημονικής μελέτης, με σκοπό να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα για τον μεγάλο αριθμό θανάτων στο θεσσαλικό διαμέρισμα. Καμία απάντηση δεν υπήρξε από πλευράς διοικούντων στην παρέμβαση των ιατρικών συλλόγων και τώρα που η πανδημία έχει υποχωρήσει δεν υπάρχουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, τα οποία ενδέχεται να ξαναβρούμε μπροστά μας από το ερχόμενο φθινόπωρο, σε περίπτωση που ο εφιάλτης του κορονοϊού επιστρέψει.

Επιπρόσθετα, το ζήτημα της στελέχωσης των ιατρικών δομών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό, παραμένει, όχι μόνο γιατί το αρμόδιο υπουργείο έχει επιλέξει συνειδητά το ημίμετρο των συμβασιούχων εργαζομένων από την αποτελεσματική και ουσιαστική λύση των μόνιμων προσλήψεων, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η ιατρική ειδικότητα του παθολόγου στο ΕΣΥ ήταν και παραμένει μη θελκτική για τους νέους γιατρούς. Τον τελευταίο χρόνο έγινε η προκήρυξη επτά θέσεων παθολόγων και δεν προέκυψε ενδιαφέρον.

Κατά συνέπεια, το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό προετοιμάζεται να ριχθεί ξανά στη μάχη με τον κορονοϊό, αν χρειαστεί, από το ερχόμενο φθινόπωρο. Μέχρι τότε ελπίζουμε να έχει προχωρήσει, με πιο γοργούς ρυθμούς, το πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης για τους υπερήλικες, οι οποίοι πρέπει να κάνουν και την τέταρτη δόση του εμβολίου. Ελπίζουμε, επίσης, η λύση ανάγκης των ιδιωτών γιατρών, που βοήθησαν στην κάλυψη των εφημεριών στο Αχιλλοπούλειο τον φετινό χειμώνα, να εξακολουθεί να υφίσταται, αν η κατάσταση δυσκολέψει μετά το καλοκαίρι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου