Γιώργος Λαμπράκης: Σε προεκλογικούς ρυθμούς

γιώργος-λαμπράκης-σε-προεκλογικούς-ρ-892891

Κλίμα εκλογών διαμορφώνεται στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στις τάξεις της κοινωνίας γενικότερα, παρ’ ότι ο πρωθυπουργός εμμένει στη γραμμή ότι κάλπες δεν πρόκειται να στηθούν πριν το τέλος της άνοιξης του 2023. Ο φάκελος «πρόωρες εκλογές» παραμένει πάντα ανοικτός στο πρωθυπουργικό τραπέζι και τα εκλογικά σενάρια, πλέον, συζητούνται όλο και πιο έντονα στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Το σύνολο των υπουργών και υφυπουργών, αλλά και οι βουλευτές βρίσκονται ήδη σε προεκλογική ετοιμότητα διά παν ενδεχόμενο, ενώ φημολογείται έντονα ότι μόλις μετρηθεί δημοσκοπικά το αποτύπωμα των μέτρων στήριξης των πολιτών, απέναντι στο σαρωτικό κύμα των υπέρογκων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο προκήρυξης των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Αρκετοί υπουργοί και πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός, λόγω και της μεγάλης πίεσης στην οικονομία και των αδιεξόδων, τα οποία προκαλούν στην κοινωνία η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, ευελπιστώντας ότι θα είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της αυτοδυναμίας ούτε λόγος, εξαιτίας του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής. Βέβαια, για να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές πρέπει να σταματήσει η φθορά που υφίσταται τους τελευταίους μήνες.

Οι βουλευτές της ΝΔ αισθάνονται την πίεση που ασκείται από διάφορες κοινωνικές ομάδες, όχι μόνο λόγω της πανδημικής κρίσης, η οποία ανέδειξε την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να τη διαχειριστεί, αλλά κυρίως εξαιτίας της ακρίβειας και των επιπτώσεών της στην οικονομία, που ακυρώνουν τις αισιόδοξες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου.

Το αρνητικό κλίμα εντείνει η σχεδόν παγιωμένη η εικόνα περί μειωμένης αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα μείζονα προβλήματα του τόπου, ενώ το μόνο θετικό για τη ΝΔ είναι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει πολιτικά την κυβερνητική φθορά. Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιέζεται δημοσκοπικά από το Κίνημα Αλλαγής.

Το χρονικό σημείο «μηδέν» για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι το φθινόπωρο του 2022. Ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ ανεβάζει ρυθμούς, ενώ στις εκλογικές περιφέρειες οι βουλευτές, αλλά και τα στελέχη, τα οποία ετοιμάζουν την κάθοδό τους στον πολιτικό στίβο, αρχίζουν να «ακονίζουν» τα μαχαίρια τους.

Η μάχη του σταυρού άρχισε και οι συγκρούσεις αναμένονται σκληρές. Πρόκειται στην ουσία για έναν πόλεμο που μαίνεται στο παρασκήνιο, με όσους επικρατήσουν να κλειδώνουν τη θέση τους στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο των μεθεπόμενων βουλευτικών εκλογών, που θα διενεργηθούν με λίστα. Παράλληλα, έχει αρχίσει ήδη το μπαράζ συναντήσεων υποψηφίων από χώρους όπως η αυτοδιοίκηση, με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, προκειμένου να γίνει βολιδοσκόπηση προθέσεων για τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια.

Η επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μαγνησία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την πρόβα τζενεράλε των κομματικών διεργασιών, σε τοπικό επίπεδο, ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Ελπίζουμε μόνο το εσωκομματικό πόκερ να μη σκιάσει την ουσία της επίσκεψης, που δεν είναι άλλη από τη στήριξη και ανάδειξη των επενδύσεων με οικολογικό αποτύπωμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου