Γιώργος Λαμπράκης: Τα μέτρα στήριξης των πολιτών αμφισβητούνται πριν εφαρμοστούν

γιώργος-λαμπράκης-τα-μέτρα-στήριξης-τ-893905

Οι επιπτώσεις της ακρίβειας στην καθημερινότητα είναι κάτι παραπάνω από ορατές. Ακόμη και οι αγορές βασικών καταναλωτικών αγαθών έχουν περιοριστεί, υπό το βάρος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Από πρόσφατη έρευνα προκύπτει ότι οι πέντε στους δέκα καταναλωτές μείωσαν σημαντικά τις αγορές τους στα σούπερ μάρκετ και οι οκτώ στους δέκα περιόρισαν τις αντίστοιχες ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Για πρώτη φορά βλέπουμε τόσο μεγάλη μείωση της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ, ακόμη και σε είδη διατροφής. Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά στις αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης, η κατάσταση είναι δραματική, με τους καταναλωτές να αγοράζουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Το γεγονός δικαιολογεί απολύτως η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων νοικοκυριών, καθώς για το 43% το οικογενειακό εισόδημα επαρκεί για τις αναγκαίες αγορές, για το 30% φτάνει μόνο για τα απαραίτητα και με δυσκολία, ενώ ποσοστό 12% δηλώνει αδυναμία αγοράς ακόμα και των αναγκαίων.

Από τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, αδυνατώντας να καλύπτει ακόμη και βασικές ανάγκες. Αποδεικνύεται επίσης πως τα μέτρα, που έχει υλοποιήσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά, είναι ανεπαρκή. Η εκτόξευση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο στην εγχώρια αγορά ενέργειας, προκαλεί αρκετά προβλήματα, που όσο περνά ο καιρός και δεν αντιμετωπίζονται, διαμορφώνουν σχεδόν μη αναστρέψιμη κατάσταση για τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά στην πραγματική οικονομία, οι συνέπειες είναι κάτι παραπάνω από ορατές, με τις αγορές να έχουν συρρικνωθεί και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανεμπορίου να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι λογαριασμοί, που καλούνται να πληρώνουν οι επαγγελματίες στη ΔΕΗ και τους ιδιωτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, εκτοξεύουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, ενώ οι προσδοκίες για τόνωση της αγοράς τόσο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εμβόλιμης περιόδου των εκπτώσεων, όσο και ενόψει της φετινής τουριστικής σεζόν διαψεύδονται μέρα με την ημέρα.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιμένουν πλέον την υλοποίηση των νέων μέτρων, που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, με στόχο την αντιμετώπιση της αδιέξοδης κατάστασης. Πάντως, όσα μέτρα εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα κρίνονται ανεπιτυχή, με βάση την εικόνα στην αγορά. Κατά συνέπεια, οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, που ανακοινώθηκαν και θα τεθούν σε ισχύ από τον ερχόμενο μήνα, είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένες.

Η αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση, ότι άργησε να αντιδράσει στο κύμα των ανατιμήσεων και πως άφησε απροστάτευτες την κοινωνία και την οικονομία. Ηδη αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις η δυσαρέσκεια του κόσμου και το ερώτημα που προκύπτει είναι, αν μπορεί η κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα, από τη στιγμή που η δημοσκοπική της εικόνα παραμένει προβληματική, ενώ και τα μέτρα, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Ιούνιο, ήδη αμφισβητούνται ως προς την αποτελεσματικότητά τους από την ίδια την κοινωνία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου