Γιώργος Λαμπράκης: Το πολιτικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι στοχεύσεις του ενόψει εκλογων

γιώργος-λαμπράκης-το-πολιτικό-κάλεσμ-895107

Διπλός είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των εσωκομματικών του διαδικασιών την ερχόμενη Κυριακή. Ο πρώτος είναι, προφανώς, να διευρύνει την κομματική του βάση και ο δεύτερος να αυξήσει ακόμη περισσότερο την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση, με φόντο τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Όλα δείχνουν ότι θα προκηρυχθούν πολύ πιο σύντομα από το τέλος της άνοιξης του 2023, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός. Κατά συνέπεια, για τα κόμματα της αντιπολίτευσης η τρέχουσα περίοδος είναι ιδανική, προκειμένου να προετοιμαστούν για την επερχόμενη πολιτική αναμέτρηση, αποκομίζοντας τα μέγιστα δυνατά δημοσκοπικά οφέλη, εξαιτίας της μεγάλης φθοράς που έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση τα θέματα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Ακριβώς σε αυτό το θέμα επικεντρώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ (εβδομάδες τώρα), την αντιπολιτευτική τους τακτική. Ασκώντας ασφυκτική πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση για το θέμα των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, αφήνοντας υπονοούμενα για τα golden boys της ΔΕΗ και προσπαθώντας να καταρρίψουν την επιχειρηματολογία του Μεγάρου Μαξίμου, αναφορικά στην υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ για μειώσεις φόρων και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, επιθυμούν (και σε πολύ βαθμό το έχουν καταφέρει), να μειώσουν τη δημοσκοπική απόσταση του κόμματος τους από το κυβερνών κόμμα, έτσι ώστε οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής να μετατραπούν σε πραγματικό πολιτικό θρίλερ.

Την ερχόμενη Κυριακή οι εκπρόσωποι των κομματικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές καλούν τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα, που για πρώτη φορά θα αναδειχθεί στη θέση του προέδρου από την κομματική βάση και όχι από τις κλειστές διαδικασίες ενός συνεδρίου. Ακόμη και την ώρα των εκλογών μπορούν οι πολίτες, που δεν έχουν καμία κομματική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, να εγγραφούν ως μέλη του κόμματος και να λάβουν μέρος στη διαδικασία. Τη συγκεκριμένη πρακτική εγκαινίασε το ΠΑΣΟΚ και την υιοθέτησε και η ΝΔ, καταφέρνοντας αμφότεροι οι συγκεκριμένοι κομματικοί οργανισμοί, να διευρύνουν τα μητρώα των μελών τους και κατά συνέπεια να μεγαλώσουν την κομματική τους βάση, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα ανοίγματος στην κοινωνία και δημοκρατικού εκσυγχρονισμού των κομματικών τους μηχανισμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται την Κυριακή να εφαρμόσει την ίδια πρακτική με ανάλογους στόχους, φροντίζοντας ωστόσο να προσδώσει στις εσωκομματικές του διαδικασίες μια έντονη προεκλογική χροιά. Το κάλεσμα του προς την κοινωνία δεν αφορά μόνο στην επίτευξη του στόχου για διεύρυνση της κομματικής του βάσης, αλλά σχετίζεται κυρίως με την προσπάθεια να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα κοινωνικής δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση, που βρίσκεται εν μέσω μιας ιστορικής ενεργειακής κρίσης.

Το μεγάλο πρόβλημα των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που καλούν τον κόσμο να εμπιστευτεί ξανά το κόμμα τους και να πλαισιώσει την προσπάθεια πολιτικής αλλαγής, είναι η δυσπιστία των πολιτών μετά από τα σχεδόν πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η μνήμη χρυσόψαρου που χαρακτηρίζει το εκλογικό σώμα του τόπου μας και η ροπή του να πιστεύει σε εύκολες λύσεις και ουρανοκατέβατους πολιτικούς μεσσίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου