Γιώργος Λαμπράκης: Κομβικό σημείο το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης

γιώργος-λαμπράκης-κομβικό-σημείο-το-ε-902394

Το πακέτο των μέτρων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ το κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια συνεχίζει να σαρώνει την αγορά, μπορεί να αποδειχθεί κομβικό σημείο για την κυβέρνηση, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες δεχόταν ασφυκτική πίεση από την κοινή γνώμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το περιεχόμενο του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα περιλαμβάνει μείγμα μέτρων, με το οποίο αφενός μειώνονται οι υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς, αφετέρου επιστρέφεται στους καταναλωτές ένα σημαντικό μέρος των εξωφρενικών αυξήσεων των τελευταίων μηνών, που έκαναν μη διαχειρίσιμη την κατάσταση για χιλιάδες πολίτες.

Με τις δεκάδες διακοπές ηλεκτροδότησης σε οικιακούς καταναλωτές και σε επιχειρήσεις στη Μαγνησία τις τελευταίες εβδομάδες και τις ουρές έξω από τη ΔΕΗ και τα γραφεία ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για διακανονισμούς οφειλών αποδεικνύονται οι διαστάσεις του αδιέξοδου, με το οποίο έχουν βρεθεί αντιμέτωποι οι πολίτες, ειδικά από τον Μάρτιο και μετά.

Το σχέδιο, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αντιμετωπίζεται θετικά από την πλευρά εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, οι οποίοι υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις για τα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, με σκοπό τη μείωση των επιβαρύνσεων στην πραγματική οικονομία από το ράλι των ανατιμήσεων στο ενεργειακό κόστος.

Ανάλογες είναι οι αντιδράσεις και των καταναλωτών, που, όπως και οι επαγγελματίες, χρεώνουν στην κυβέρνηση καθυστέρηση στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στη λαίλαπα των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αν, δηλαδή, οι προχθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είχαν γίνει τον Μάρτιο, σήμερα δεν θα είχε διαμορφωθεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι θα ενισχυθούν από την επιστροφή του 60% των επιβαρύνσεων λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, ωστόσο δεν θα μπορέσουν να ανασάνουν πραγματικά, καθώς οι οφειλές τους προς τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ήδη είναι δυσβάστακτες και σε πολλές περιπτώσεις μη διαχειρίσιμες.

Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένεται να αποτυπωθεί στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Η κατάσταση για τη ΝΔ είχε γίνει ασφυκτική το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τη δυσφορία του κόσμου να ξεχειλίζει και την κριτική της αντιπολίτευσης να προκαλεί σημαντική δημοσκοπική «αιμορραγία» στο κυβερνών κόμμα.

Από χθες οι πολίτες δείχνουν να έχουν αλλάξει οπτική, ενώ και οι αμήχανες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο κυβερνητικό σχέδιο κατά της ενεργειακής κρίσης δείχνουν ότι άλλα είχαν εκτιμήσει και άλλα τους προέκυψαν. Πρέπει, βέβαια, να σταθούμε στο όφελος, που θα προκύψει για την κοινωνία και την οικονομία συνολικά από τα νέα μέτρα, που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και με απλές διαδικασίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου