Γιώργος Λαμπράκης: Δυσπιστία και επιφυλάξεις, παρά την πανηγυρική δικαίωση

γιώργος-λαμπράκης-δυσπιστία-και-επιφ-902987

Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σκεπτικό της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4093 του 2012, με βάση τον οποίο έγιναν όλες οι μνημονιακές περικοπές στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ. Δέκα χρόνια μετά, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης της χώρας μας έρχεται να άρει μια κατάφωρη αδικία και παράλληλα να αποδομήσει πλήρως το σκεπτικό του νομοθέτη, που είτε λίγο, είτε πολύ έθεσε σε ισχύ έναν νόμο, που προκάλεσε, αντί για όφελος, ζημιά στο ελληνικό δημόσιο.

Το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι μειώσεις στις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών δεν εκτιμήθηκε, αν θα προκαλούσαν περισσότερη ζημιά, σε σχέση με το προσδοκώμενο όφελος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Από το 2012 οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ μειώθηκαν κατά 30%, ενώ αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν και οι αμοιβές τους ως προς την κάλυψη των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία. Για αυτό αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου ότι το «ψαλίδι» στις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών δεν εξετάστηκε, αν προκάλεσε επιπτώσεις στην αξιοπρεπή τους διαβίωση και αν επηρέασε την αποστολή, που τους έχει ανατεθεί, με βάση το άρθρο 5 του Συντάγματος.

Η συμβολή των νοσοκομειακών γιατρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας αποδεικνύει και στον πλέον δύσπιστο, ότι κάθε άλλο παρά επηρεάστηκε ο κλάδος από τις περικοπές αποδοχών, ενώ το ΕΣΥ αντιμετώπιζε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη υγειονομική πρόκληση στην ιστορία του. Το αίσθημα ευθύνης, ο επαγγελματισμός, η αυταπάρνηση και η ανιδιοτέλεια, που χαρακτηρίζουν όχι μόνο τους γιατρούς, αλλά το σύνολο των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αποτελούν τους καθοριστικούς παράγοντες για τον τρόπο λειτουργίας του, με δεδομένες τις οικονομικές, θεσμικές και γραφειοκρατικές συνθήκες, που επικρατούν στη χώρα μας.

Κι όμως, η πολιτεία φέρθηκε στους νοσοκομειακούς γιατρούς με απαξιωτικό, ακόμη και με εκδικητικό τρόπο πριν από δέκα χρόνια. Αντιμετώπισε τους γιατρούς του ΕΣΥ, που στην έναρξη της πανδημικής κρίσης χαρακτηρίζονταν ήρωες, με τιμωρητική διάθεση, τους οδήγησε στα πρόθυρα της εξάντλησης, τη στιγμή που οι αποδοχές τους είχαν φτάσει στα κατώτατα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού τούς αποθέωσε, χωρίς ωστόσο να εφαρμόσει προγενέστερες δικαστικές αποφάσεις, αναφορικά με την αποκατάσταση των αποδοχών τους.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εκδοθεί αναρίθμητες αποφάσεις, που τους δικαιώνουν, από Πρωτοδικεία, Εφετεία, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ακόμη και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Καμία από αυτές τις αποφάσεις δεν έχει εφαρμοστεί, προς το παρόν, επειδή το ελληνικό δημόσιο δηλώνει αδυναμία καταβολής των αναδρομικών ποσών, που οφείλονται στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Για αυτό οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, ως προς την εφαρμογή στην πράξη της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, γιατί στη χώρα μας υπάρχει πληθώρα νόμων και δικαστικών αποφάσεων, που παραμένουν στα χαρτιά…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου