Γιώργος Λαμπράκης: Επιτέλους, «ξύπνησαν» στο Μέγαρο Μαξίμου

γιώργος-λαμπράκης-επιτέλους-ξύπνησ-903494

Υπό την ασφυκτική πίεση της κοινής γνώμης, τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης και εφόσον προκύπτει πλέον σημαντική μείωση της δημοσκοπικής διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επιταχύνει τον βηματισμό της, προκειμένου να παρουσιάσει, ίσως και το επόμενο 24ωρο, το εθνικό σχέδιο για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα σενάρια για παρουσίαση του σχεδίου αντιμετώπισης της λαίλαπας των αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας προς τα τέλη Μαΐου και αφού θα είχε προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κυρίαρχο θέμα την άμβλυνση των επιπτώσεων στους καταναλωτές από την «έκρηξη στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου», διαψεύδονται και τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται έντονη κινητικότητα αναφορικά με το πακέτο των μέτρων, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο των μέτρων, για τη στόχευσή τους και πώς θα συμβάλλουν στην οριζόντια μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος δίνουν και παίρνουν, ενώ όλα τα σενάρια συγκλίνουν στην εφαρμογή ενός μοντέλου μειώσεων των τιμών τόσο σε επίπεδο χονδρικής, όσο και σε αντίστοιχο λιανικής αγοράς.

Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, επιτέλους, ενεργοποιήθηκαν. Προηγήθηκε, ωστόσο, η λαϊκή κατακραυγή για την ανεξέλεγκτη κατάσταση με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και αφού μεσολάβησαν νομικές προσφυγές για την περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής. Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση εργαλειοποίησε πολιτικά το αδιέξοδο χιλιάδων νοικοκυριών, που παρέλαβαν λογαριασμούς σοκ και βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο.

Η σκληρή κριτική, που άσκησε στην κυβέρνηση για το θέμα των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς επίσης και οι αναφορές σε ευνοημένα golden boys της ΔΕΗ, που πήραν προκλητικά μπόνους, ενώ η κοινωνία ματώνει για να πληρώνει τους λογαριασμούς, στρίμωξαν την κυβέρνηση, η οποία αναγκάστηκε από τις εξελίξεις να επιταχύνει τον σχεδιασμό της, μήπως και αλλάξει το υφιστάμενο κλίμα.

Ο τελευταίος παράγοντας, που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου να κινητοποιηθεί, ήταν βέβαια οι δημοσκοπήσεις, στις οποίες αποτυπώνεται η σημαντική μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και κάτω από τις εννέα ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα, μάλιστα, με την προχθεσινή δημοσκόπηση της ALCO, η διαφορά μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;» κινείται πλέον στα όρια του στατιστικού σφάλματος.

Ολα αυτά ανάγκασαν την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι αν δεν αντιδράσει άμεσα στο μείζον θέμα των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, πολύ σύντομα η κατάσταση μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη για την ίδια. Δυστυχώς για τους πολίτες, η αντίδρασή της έρχεται με καθυστέρηση τουλάχιστον τριών μηνών και αφού έχουν χρεωθεί ήδη με υπέρογκα ποσά χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία, λόγω υψηλής κατανάλωσης, δεν ευνοήθηκαν από το μέτρο της επιχορήγησης στις κιλοβατώρες, που ισχύει το τελευταίο εξάμηνο. Για την κυβέρνηση ίσως υπάρχουν περιθώρια να αντιστρέψει το κλίμα. Για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν έχουμε την ίδια εκτίμηση…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου