Γιώργος Λαμπράκης: Ασαφής εικόνα για τη διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία

γιώργος-λαμπράκης-ασαφής-εικόνα-για-τ-903901

Οι μαθητές επέστρεψαν από χθες στις τάξεις τους μετά τις διακοπές του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, χωρίς να έχουν κάνει στο σπίτι τεστ αυτοδιάγνωσης και κατά συνέπεια χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού στη σχολική κοινότητα. Κατά την περίοδο των εορτών οι πολίτες γλέντησαν χωρίς μέτρα. Οι παρέες ξανασυναντήθηκαν μετά από δύο και πλέον χρόνια και οι έξοδοι για διασκέδαση ήταν μαζικές, ειδικά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, που καταργήθηκαν τα περισσότερα από τα εναπομείναντα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Ετσι λοιπόν, οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα αναφορικά με τον αριθμό των νέων μολύνσεων και δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί, αν και σε ποιον βαθμό το σχεδόν 10% των απόντων μαθητών στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Μαγνησίας, χθες πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των διδακτηρίων, είναι θετικό στη νόσο. Επίσης, αν έχουν προσβληθεί οι μαθητές, τι συμβαίνει με τους γονείς τους; Και αν έχουν μολυνθεί οι γονείς τους, ποιος είναι ο βαθμός διασποράς του κορονοϊού στον φιλικό, εργασιακό και τον γενικότερο κοινωνικό τους περίγυρο; Είναι εύλογα ερωτήματα, που προκαλούν ανησυχία, ωστόσο δεν υπάρχουν απαντήσεις, μέσω των οποίων θα προκύψει μια ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Σε όλες τις φάσεις της πανδημίας η σχολική κοινότητα, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, αποτέλεσε χώρο διασποράς του κορονοϊού και το αποδεικνύουν τα ποσοστά νόσησης τόσο σε ό,τι αφορά στους μαθητές, όσο και στους εκπαιδευτικούς. Για παράδειγμα, στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Μαγνησίας τη φετινή σχολική χρονιά νόσησαν από τον κορονοϊό το 27% των μαθητών και το 25% των δασκάλων και νηπιαγωγών.

Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατό να καταργείται το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ αυτοδιάγνωσης στα σχολεία, ενώ εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους σε καθημερινή βάση δεκάδες άνθρωποι και να καταγράφονται χιλιάδες νέες μολύνσεις. Δεν είναι δυνατό να επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές μετά τις διακοπές του Πάσχα και να μην υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό όσων έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Το υπουργείο Παιδείας και γενικότερα η κυβέρνηση αντιμετωπίζουν με ακατανόητο εφησυχασμό την εξέλιξη της πανδημίας. Σίγουρα τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων και ειδικά οι αριθμοί σε ό,τι αφορά στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας προκαλούν αισιοδοξία. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι βρίσκεται προ των πυλών η φετινή τουριστική περίοδος, στην οποία έχει ποντάρει την αναγέννησή του ο τουριστικός κλάδος και την τόνωση των δημοσίων εσόδων ο κρατικός προϋπολογισμός. Δεν πρέπει όμως, σε καμία περίπτωση, η αισιοδοξία για την εξέλιξη της πανδημίας και οι προσδοκίες για κέρδη ρεκόρ στον τουρισμό να καλλιεργήσουν συνθήκες εφησυχασμού και γενικής χαλάρωσης. Αν η χώρα μας πέσει στην παγίδα, θα το πληρώσει ακριβά από το ερχόμενο φθινόπωρο…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου