Γιώργος Λαμπράκης: Η αβελτηρία της κυβέρνησης και ο επικίνδυνος λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ

γιώργος-λαμπράκης-η-αβελτηρία-της-κυβ-904463

Οι πολίτες, που βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, βλέπουν το αδιέξοδο να εντείνεται εξαιτίας της προκλητικής κυβερνητικής αβελτηρίας από τη μια και του επικίνδυνου λαϊκισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την άλλη. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί την υλοποίηση εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την άμβλυνση των συνεπειών της στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο σχέδιο όλο το ακούμε και ποτέ δεν το βλέπουμε.

Στην κυβέρνηση προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό ήταν και το αντικείμενο της χθεσινοβραδινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Ενέργειας. Οπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν τα εθνικά μέτρα στήριξης, που θα αποτελέσουν το εθνικό ανάχωμα απέναντι στην εισαγόμενη ενεργειακή ακρίβεια.

Ο Κ. Μητσοτάκης, αφού άφησε να περάσει ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αντιληφθεί ότι η ενεργειακή κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα, όπως η μηνιαία επιδότηση των 40 ευρώ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, έρχεται τώρα να προετοιμάσει το έδαφος για ανακοινώσεις, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την άλλη μεριά, η αξιωματική αντιπολίτευση, ενθυμούμενη το λαϊκιστικό παρελθόν της, καθ’ ότι πλησιάζουν εκλογές και θα υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες προκειμένου να αλιεύσει ψήφους, καταθέτει τροπολογία για μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τους καταναλωτές μέχρι να εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις, με βάση τις προσφυγές των νομικών. Στην ουσία κλείνει το μάτι στους πολίτες, ώστε να μην πληρώσουν τη συγκεκριμένη επιβάρυνση. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί με το κίνημα «δεν πληρώνω» στα διόδια. Οσοι υιοθέτησαν την τακτική, έλαβαν μήνες αργότερα τον λογαριασμό και πλήρωσαν εντόκως. Ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει ξανά και το κάνει αυτή τη φορά με τρόπο, που μπορεί να βάλει σε περιπέτειες τον κόσμο.

Είναι προφανές ότι οι πολίτες δεν μπορούν να βασιστούν στην επίμαχη πρωτοβουλία. Επίσης, έχουν την απαίτηση από την κυβέρνηση να επιλύσει το πρόβλημα με τους υπέρογκους λογαριασμούς με τρόπο, που θα σέβεται τη νομιμότητα και θα βγάζει από το σημερινό αδιέξοδο τους καταναλωτές. Μοναδική λύση στο σημερινό αδιέξοδο είναι η λήψη πολιτικής απόφασης για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, όπως έγινε στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Τώρα ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει και να θέσει άμεσα σε ισχύ το συγκεκριμένο μέτρο. Αλλες αντοχές δεν υπάρχουν ούτε από τα νοικοκυριά, ούτε από τις επιχειρήσεις. Ηδη έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται οφειλές και να καθίστανται άνευ σημασίας οι πρώτες ρυθμίσεις εξόφλησης των λογαριασμών. Επίσης, έχουν γίνει χιλιάδες διακοπές ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, εξανεμίστηκε η αύξηση του 7,7% στον κατώτατο μισθό. Οι πληροφορίες για εκτόξευση του πληθωρισμού στο 9,4% τον Απρίλιο δείχνουν ότι διαμορφώνεται ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου