Γιώργος Λαμπράκης: Οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί φέρνουν διακοπές ηλεκτροδότησης

γιώργος-λαμπράκης-οι-φουσκωμένοι-λ-904699

Ο εφιάλτης των υπέρογκων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλεί ασφυκτικό κλοιό γύρω και από τους καταστηματάρχες της εμπορικής αγοράς, που πλέον αρχίζουν και βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με το αδιέξοδο της αποπληρωμής τους, αλλά και με την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης. Μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις μερικών δεκάδων τετραγωνικών μέτρων χρεώνονται με ποσά διπλάσια και τριπλάσια σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Ο ένας λογαριασμός είναι χειρότερος από τον άλλον και οι ρυθμίσεις, που έχουν ήδη γίνει τους προηγούμενους μήνες, αρχίζουν και καθίστανται αδιέξοδες, καθώς το μπαράζ των εξωφρενικών αυξήσεων και χρεώσεων, σε ό,τι αφορά στο κόστος ενέργειας, συνεχίζεται και κλιμακώνεται.

Φως στο βάθος του τούνελ δεν φαίνεται, ενώ οι κυβερνητικές υποσχέσεις για γενναίες μειώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας αφενός καθυστερούν να συγκεκριμενοποιηθούν και κατά συνέπεια να υλοποιηθούν, αφετέρου δεν αφορούν στα ποσά, που ήδη καλούνται να αποπληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Σε όλο αυτό το ζοφερό σκηνικό έρχεται να προστεθεί η απειλή της διακοπής στην ηλεκτροδότηση, με τις πρώτες αποσυνδέσεις να είναι γεγονός. Και οι επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ και των εργολάβων, με τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου να καλεί τα μέλη του να ενημερώνουν το προεδρείο μόλις προκύπτει θέμα διακοπής, έτσι ώστε να παρεμβαίνει ο Σύλλογος είτε για την ακύρωση της όλης διαδικασίας, είτε για την επανασύνδεση της γραμμής.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου επικαλείται ενημέρωση των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών για την προστασία των συναδέλφων του από την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης. Χωρίς ρεύμα είναι αδύνατο να λειτουργούν τα καταστήματα. Κατά συνέπεια, η προοπτική της άμεσης επανασύνδεσης μετά από τηλεφωνική κλήση στο πενταψήφιο νούμερο του ΔΕΔΔΗΕ αποκτά τεράστια σημασία, μέχρι να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

Ο μοναδικός τρόπος για να βγουν η κοινωνία και η πραγματική οικονομία από το αδιέξοδο με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι να ληφθεί πολιτική απόφαση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και του λιγνίτη, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η αντίστοιχη απόφαση των κυβερνήσεων Ισπανίας και Πορτογαλίας, κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% με 60%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κρατών.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί δραστικά μέτρα για τη στήριξη των πολιτών. Το γεγονός ότι καθυστερεί να τα ανακοινώσει και να τα θέσει σε εφαρμογή προκαλεί έντονη ανησυχία. Μέχρι στιγμής, έχουμε δει να υλοποιείται μόνο το μέτρο της επιδότησης καυσίμων. Για τον εφιάλτη των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος ισχύουν οι επιδοτήσεις, που έχουν ανακοινωθεί, χωρίς ωστόσο να δίνονται λύσεις στο αδιέξοδο. Η απειλή των αποσυνδέσεων αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης παρέμβασης από την κυβέρνηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου