Γιώργος Λαμπράκης: Απαιτείται άμεση επίλυση στο πρόβλημα με τους υπέρογκους λογαριασμούς

γιώργος-λαμπράκης-απαιτείται-άμεση-ε-904987

Τα μέτρα, που έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός για την άμβλυνση του τεράστιου προβλήματος με τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καθυστερούν να ανακοινωθούν και να εφαρμοστούν, ενώ οι ουρές των πολιτών έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ και των ιδιωτικών παρόχων, προκειμένου να κάνουν διακανονισμούς εξόφλησης των λογαριασμών τους, επεκτείνονται.

Μαζί με τις ουρές, εντείνεται και η αγωνία οικογενειών όχι μόνο πώς θα εξοφληθούν τα εξωφρενικά ποσά, τα οποία χρεώνουν, κυρίως, οι ιδιώτες πάροχοι, αλλά και για τον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης. Ηδη έχουν γίνει δεκάδες αποσυνδέσεις από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα αρκετές οικογένειες να ζουν στο σκοτάδι.

Ο εφιάλτης των απλήρωτων λογαριασμών, που έζησε η ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, επιστρέφει τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας, αυτή τη φορά, των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων στην αγορά ενέργειας. Η χώρα μας παραμένει στις πρώτες θέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με τις υψηλότερες χρεώσεις στην τιμή της κιλοβατώρας. Παραμένει, ωστόσο, στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά στο ύψος των αποδοχών των εργαζομένων.

Η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,7% από την 1η Μαΐου θα εξανεμιστεί πριν καν τη λάβουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μηνιαίες απολαβές εξαθλίωσης. Από τη μια οι αυξήσεις – φωτιά στο κόστος ενέργειας, από την άλλη οι συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα και στο καλάθι της νοικοκυράς εξαϋλώνουν την αύξηση, που θα χορηγηθεί από τον ερχόμενο μήνα.

Είναι τόσο δραματική η κατάσταση για πολλές οικογένειες, ώστε περικόπτονται αγορές στο σούπερ μάρκετ, προκειμένου να πληρωθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Αναγκάζονται, δηλαδή, να επιλέξουν πολλοί γονείς, αν θα εξασφαλίσουν τη διατροφή των παιδιών τους ή αν θα φροντίσουν να υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι.

Οι εκτιμήσεις για συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία επιδεινώνουν τα δεδομένα στο ζήτημα των τιμών του κόστους ενέργειας. Από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν υπάρχει κανένα απολύτως καθεστώς ελέγχου στην αγορά ενέργειας, τα δεδομένα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο, καθώς οι καταγγελλόμενες πρακτικές ασυδοσίας των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχίζονται.

Μέχρι να αποφασίσει η πολιτεία να παρέμβει ουσιαστικά και να θέσει φραγμό στην εξόφθαλμη κερδοσκοπία των ιδιωτικών εταιρειών, θα είναι αργά για χιλιάδες νοικοκυριά. Οι οφειλές θα τα έχουν πνίξει και η απειλή της αποσύνδεσης από το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος θα αποτελεί εφιαλτική πραγματικότητα.

Τώρα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τις αποφάσεις, που φέρεται να έχει λάβει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να δώσει ανάσες στην κοινωνία, πρέπει να τις ανακοινώσει και να τις υλοποιήσει άμεσα, χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στα τέλη Μαΐου. Αλλωστε, με τα επιπλέον δύο δισ. ευρώ από τον περιορισμό του ελλείμματος το πρώτο τρίμηνο του 2022 καθίσταται εφικτή η λήψη μέτρων, τα οποία θα βγάλουν την κοινωνία από το αδιέξοδο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου