Γιώργος Λαμπράκης: Η πανδημία δεν τελειώνει με ανακοινώσεις και πολιτικές αποφάσεις

γιώργος-λαμπράκης-η-πανδημία-δεν-τελε-905869

Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, καθώς βέβαια και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, αποφάσισε την πλήρη άρση των απαγορεύσεων και των περιορισμών, που εφαρμόζονται τα τελευταία δύο χρόνια για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό. Προφανώς, επηρέασε και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό την τελική της επιλογή το επικοινωνιακό σκέλος των μέτρων κατά της πανδημίας, τα οποία έχουν κουράσει την κοινή γνώμη και αφαιρούν πόντους δημοφιλίας από την κυβέρνηση.

Την τρέχουσα χρονική περίοδο, το κύμα της ακρίβειας εντείνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών και συρρικνώνει τη δημοσκοπική διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι την ημέρα που ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωνε, λίγες ώρες νωρίτερα, την άρση των μέτρων και τη σταδιακή επιστροφή της κοινωνίας και της οικονομίας στην κανονικότητα.

Είναι, όμως, δυνατό να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς, όταν η απειλή του κορονοϊού εξακολουθεί να υφίσταται; Οταν θρηνούμε σε καθημερινή βάση δεκάδες νεκρούς, όταν οι διασωληνωμένοι φτάνουν τους 300, όταν τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν κοντά στις 10.000; Από την άλλη, είναι σωστό να κηρύσσεται στην ουσία η λήξη της πανδημικής κρίσης, ενώ το ποσοστό εμβολιασμού, και με τις τρεις δόσεις, των πολιτών άνω των 60 δεν είναι το επιθυμητό και την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον των υπερηλίκων για την τέταρτη δόση του εμβολίου είναι σχεδόν ανύπαρκτο;

Αυτές τις ημέρες νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου Βόλου υπερήλικος, που έχει κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Παρ’ όλα αυτά, η κατάστασή του είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η συγκεκριμένη περίπτωση κάνει τους γιατρούς να ανησυχούν και να συστήνουν στους πολίτες άνω των 60 ετών να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Εξάλλου, κυκλοφορούν σενάρια, σύμφωνα με τα οποία μετά το καλοκαίρι θα κληθούν να κάνουν και τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού και μικρότερες ηλικιακές ομάδες, καθώς τα επίπεδα των αντισωμάτων στον οργανισμό τους από τους προηγούμενους εμβολιασμούς θα έχουν μειωθεί.

Την ανησυχία όσων εκφράζουν τη διαφωνία τους με την απόφαση της κυβέρνησης να άρει όλα τα μέτρα προστασίας από τον ιό ενισχύει η κατάσταση στο ΕΣΥ, καθώς οι δομές υγείας στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία παραμένουν υποστελεχωμένες και το υφιστάμενο προσωπικό είναι εξουθενωμένο από τη διετή μάχη με τον κορονοϊό.

Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά η απειλή της πανδημίας δεν έχει κλείσει τον κύκλο της. Ο ιός όπου βρίσκει πρόσφορο έδαφος θα εξαπλώνεται και ενδεχομένως θα μεταλλάσσεται. Οι πολίτες οφείλουν να παραμένουν σε εγρήγορση και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπου υπάρχει συνωστισμός, ακόμη και στους ανοιχτούς χώρους. Το οφείλουν στους ίδιους, αλλά πρωτίστως στους πολίτες, που είτε λόγω ηλικίας, είτε εξαιτίας υποκείμενων νοσημάτων παραμένουν περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του κορονοϊού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου