Γιώργος Λαμπράκης: Κοινωνική αυτοοργάνωση

γιώργος-λαμπράκης-κοινωνική-αυτοοργ-10812

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους, ώστε να αντιμετωπιστεί το οικονομικό αδιέξοδο των περισσοτέρων ελληνικών νοικοκυριών, εξαιτίας των πρωτοφανών ανατιμήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, οι πολίτες οργανώνονται μέσω του διαδικτύου, προκειμένου να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. Την ώρα που η κεντρική εξουσία ανέχεται επί της ουσίας τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των παρόχων ενέργειας και απλά τους παρατηρεί να «ξεζουμίζουν» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς με αδικαιολόγητες χρεώσεις, εθελοντικές ομάδες πολιτών, όπως η Ομάδα Αλληλοβοήθειας Βόλου, προσφέρουν λύσεις σε περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο, παραδίδοντας μαθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευαισθησίας.

Και στον Βόλο υπάρχουν περιπτώσεις οικογενειών, που περνούν «κάτω από τα ραντάρ» των υφιστάμενων κοινωνικών δομών, είτε του Δήμου, είτε της Εκκλησίας, είτε των δομών πρόνοιας της Περιφέρειας. Οι συγκεκριμένες δομές προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια σε πολίτες, οι οποίοι πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Τι συμβαίνει όμως με τις περιπτώσεις οικογενειών με ανέργους ακόμη και τους δύο γονείς, που μέχρι πρότινος είχαν κάποιο εισόδημα και κάλυπταν τις βασικές τους ανάγκες; Τι συμβαίνει με πολίτες, που καλούνται να πληρώσουν τους εξωφρενικούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και αδυνατούν να καλύπτουν ακόμη και τις ανάγκες σίτισης των παιδιών τους για τον υπόλοιπο του μήνα;

Οπως συνέβη με ζευγάρι Βολιωτών, που πλήρωσε το ενοίκιο και τον διακανονισμό του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να περισσέψει 1,48 ευρώ για το γάλα του παιδιού του! Η Ομάδα Αλληλοβοήθειας Βόλου παρενέβη και στο συγκεκριμένο περιστατικό, προσφέροντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο η συγκεκριμένη οικογένεια. Οπως έκανε πριν από λίγους μήνες, προσφέροντας ακόμη και ηλεκτρικές συσκευές, καθώς και έπιπλα στη μητέρα, που αναγκάστηκε να μεταφέρει το παιδί της στο Ορφανοτροφείο Βόλου.

Οι 100 περίπου εθελοντές της Ομάδας έχουν οργανωθεί, έτσι ώστε να υπάρχει πάντα ένας κουμπαράς για την αγορά τροφίμων. Τα χρήματα εξασφαλίζονται από το υστέρημα των μελών της ομάδας. Εχουν ορίσει τομείς ευθύνης και διαθέτουν τη δική τους σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως βέβαια και στο διαδίκτυο. Στα δύο χρόνια λειτουργίας της Ομάδας, που άρχισε στην πρώτη καραντίνα, με σκοπό την παροχή βοήθειας σε συμπολίτες, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μόνοι τους τις καθημερινές αγορές τους, οι παρεμβάσεις των μελών της είναι εκατοντάδες.

Πλέον, έχει αποκτήσει χαρακτήρα κοινωνικής άμεσης βοήθειας σε περιπτώσεις πολιτών, που δεν μπορούν να στηριχθούν από τις θεσμοθετημένες κοινωνικές δομές. Που βρίσκονται από τη μια στιγμή στην άλλη σε οικονομικό αδιέξοδο, λόγω απόλυσης, ή γιατί δεν υπάρχει κανένα απολύτως πλαίσιο ελέγχου στην αγορά ενέργειας. Οποιοσδήποτε μπορεί πλέον να βρεθεί στη θέση του ζευγαριού, που πλήρωσε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και δεν είχε χρήματα για να αγοράσει γάλα στο παιδί του. Η Ομάδα Αλληλοβοήθειας Βόλου προσφέρει λύσεις εκεί, που η πολιτεία όχι μόνο είναι απούσα, αλλά διαμορφώνει, εμμέσως, τις προϋποθέσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν τον καθένα στο δίλημμα, αν θα πληρώσει το ρεύμα ή αν θα ταΐσει την οικογένειά του…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου