Γιώργος Λαμπράκης: Ακρίβεια, πανδημία και στο βάθος εκλογές

γιώργος-λαμπράκης-ακρίβεια-πανδημία-20536

Το κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά συνεχίζεται και στην ελληνική αγορά, ενισχυόμενο από την «έκρηξη» των τιμών στην ενέργεια. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, σε πολλές περιπτώσεις νοικοκυριών, απλά είναι αδύνατο να εξοφληθούν, καθώς υπερβαίνουν τις μηνιαίες αποδοχές των περισσοτέρων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ σαρώνει στην κυριολεξία, με τους καταναλωτές να αναγκάζονται να περιορίζουν τις αγορές τους ή να στρέφονται σε προϊόντα προσφορών, που ωστόσο είναι αμφιβόλου ποιότητας ορισμένες φορές. Το φετινό Πάσχα το γιορτινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο τουλάχιστον κατά 20%, με την τιμή του οβελία να εκτοξεύεται ακόμη και πάνω από τα 16 ευρώ το κιλό.

Φέτος οι Ελληνες θα γιορτάσουν το Πάσχα, παρά το κύμα των ανατιμήσεων, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, χωρίς απαγορεύσεις, περιορισμούς και μέτρα κατά των συναθροίσεων. Η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η συνεχιζόμενη βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα συμβάλλει καθοριστικά στη ραγδαία υποχώρηση των μολύνσεων από τον κορονοϊό.

Τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του ερχόμενου φθινοπώρου η απειλή της πανδημίας δεν θα μας ανησυχεί, ενώ στη συνέχεια έρχεται και τέταρτη δόση του εμβολίου, προκειμένου να ενισχυθεί η ανοσία του γενικού πληθυσμού, ενόψει του ερχόμενου χειμώνα, στη διάρκεια του οποίου δεν αποκλείεται να έχουμε και νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Οι ειδικοί προετοιμάζουν από τώρα το έδαφος και σε ό,τι αφορά στο θέμα της δεύτερης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου και σε ό,τι σχετίζεται με την πιθανότητα νέων μεταλλάξεων.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι πολίτες δεν θα πάψουν να αγωνιούν για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ ο εφιάλτης των ανατιμήσεων στην αγορά και η ενεργειακή κρίση, που δείχνει να διατηρείται τουλάχιστον έως τις αρχές του 2023, εντείνει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία, από τον συνδυασμό υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Η ερχόμενη χρονιά είναι βουλευτικών εκλογών, αν στο μεταξύ δεν προκύψει αιφνιδιασμός από τον πρωθυπουργό, ο οποίος από τη μια διαβεβαιώνει ότι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης και από την άλλη κρατά σε εκλογική ετοιμότητα τον μηχανισμό της ΝΔ. Οι εκλογές θα ήταν καλοδεχούμενες, ακόμη και αν προέκυπταν πρόωρα, εφόσον μπορούσαν να δώσουν λύση στο διπλό αδιέξοδο των πολιτών, σε ό,τι αφορά στην πανδημία και στο κύμα των ανατιμήσεων.

Το δεδομένο ότι θα διενεργηθούν για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση με το σύστημα της απλής αναλογικής, δηλαδή κάθε κόμμα θα εκλέξει τους βουλευτές του ανάλογα με το εκλογικό του ποσοστό, εντείνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ακυβερνησίας στη χώρα, τη στιγμή που η μάχη με τον κορονοϊό δεν θα έχει κερδηθεί οριστικά και ενώ οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης θα προκαλούν και το 2023 ασφυξία στην αγορά και την κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου