Γιώργος Λαμπράκης: Πυρκαγιές, λόγω αδιαφορίας

γιώργος-λαμπράκης-πυρκαγιές-λόγω-αδι-47692

Η προκλητική αδιαφορία, που επιδεικνύει μέρος των αγροτών, ως προς τις παραινέσεις και τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σχετικά με τα μέτρα, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται, έτσι ώστε να αποτρέπονται δυσάρεστες καταστάσεις, εξαιτίας της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της γενικότερης στάσης των πολιτών απέναντι στους νόμους. Ο τρόπος, με τον οποίο αντιμετωπίζει ο Νεοέλληνας τους νόμους του κράτους, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τους λόγους, για τους οποίους ελάχιστα λειτουργούν όπως πρέπει στην καθημερινότητά μας.

Η αδιαφορία πολλών καλλιεργητών, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν, προκειμένου κατά τις αγροτικές εργασίες στα κτήματά τους να μη θέτουν σε κίνδυνο δασώδεις, ακόμη και κατοικημένες περιοχές, προκαλεί έντονο προβληματισμό στις τάξεις των διοικούντων τις πυροσβεστικές δυνάμεις της Μαγνησίας. Στον νομό το φαινόμενο της πρόκλησης δασικών πυρκαγιών, λόγω καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, βρίσκεται σε έξαρση το τρέχον χρονικό διάστημα. Το πρόσφατο συμβάν στον Πλατανιά του Δήμου Νοτίου Πηλίου, όπου κάηκαν 500 στρέμματα καλλιεργειών και δάσους, επειδή κτηματίας, ο οποίος αναζητείται από τις αρχές, αποφάσισε να κάψει κλαδιά, ενώ έπνεαν στην περιοχή θυελλώδεις άνεμοι, είναι ενδεικτικό των διαστάσεων του προβλήματος.

Ανάλογα συμβάντα καταγράφονται σε σχεδόν καθημερινή βάση τις τελευταίες εβδομάδες. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής η αντιμετώπιση είναι απολύτως επιτυχής, επειδή η κινητοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης γίνεται ταχύτατα και συγκροτημένα, αλλά και λόγω της ενεργοποίησης των εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης, όπως έγινε στο πρόσφατο περιστατικό στον Πλατανιά, που αποτέλεσε το πρώτο σοβαρό συμβάν δασικής πυρκαγιάς, πριν καν αρχίσει η φετινή αντιπυρική περίοδος.

Οι καλλιεργητές έχουν τη δυνατότητα να κάψουν τα υπολείμματα των αγροτικών εργασιών, που εκτελούνται το τρέχον χρονικό διάστημα, καθώς και όσων προηγήθηκαν, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, μέχρι τις 30 Απριλίου. Είναι κατανοητό ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν μέχρι και τις 20 Μαρτίου, δεν επέτρεψαν πολλές αγροτικές εργασίες. Αυτό όμως που δεν μπορεί με τίποτα να γίνει κατανοητό, είναι η απόφαση σημαντικού αριθμού αγροτών να βάζουν φωτιές για την καύση κλαδιών στα κτήματά τους, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Δεν έχουν λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα, όπως για παράδειγμα να έχουν αποψιλώσει τον χώρο, όπου βάζουν φωτιά και να έχουν στη διάθεσή τους νερό, προκειμένου να περιορίσουν τις πρώτες ανεξέλεγκτες φλόγες. Οι ίδιοι απουσιάζουν από τις ιδιοκτησίες τους και αναθέτουν σε εργάτες γης να κάψουν τα υπολείμματα των καλλιεργειών. Η φωτιά ξεφεύγει και αυτοί, αντί να ειδοποιήσουν τις αρχές, σπεύδουν να εξαφανιστούν, μήπως και γλιτώσουν το αυτόφωρο για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια.

Η Μαγνησία έχει πληρώσει στο πρόσφατο παρελθόν ιδιαίτερα ακριβό τίμημα, σε ό,τι αφορά στα στρέμματα πολύτιμου δάσους, που αποτεφρώθηκαν από τις πύρινες γλώσσες. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες απώλειες, ειδικά όταν πρόκειται για συμβάντα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν όλοι τηρούμε τους νόμους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου