Γιώργος Λαμπράκης: Κίνδυνος λουκέτου σε εργοτάξια δημοσίων έργων

γιώργος-λαμπράκης-κίνδυνος-λουκέτου-57184

Οι επιπτώσεις του σαρωτικού κύματος ανατιμήσεων στην αγορά ενέργειας είναι τεράστιες και σε ότι αφορά στο κόστος των υλικών κατασκευής των δημοσίων έργων. Μάλιστα, ο οικονομικός πόλεμος που μαίνεται μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, μετά την απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, έκανε το πρόβλημα εκρηκτικό. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και το εύρος των συνεπειών σε εύθραυστες οικονομίες, όπως η ελληνική, δεν μπορούν να εκτιμηθούν.

Η ανεξέλεγκτη κατάσταση στο θέμα του ενεργειακού κόστους έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές υλικών, όπως τα ασφαλτικά, όπου έχουμε τριπλασιασμό τιμών μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι το ύψος των συμβάσεων που υπεγράφησαν πριν από έξι μήνες, για παράδειγμα, μεταξύ της περιφέρειας Θεσσαλίας και εργοληπτών, δεν είναι δυνατό να καλύψει το τελικό κόστος κατασκευής, καθώς οι τιμές των υλικών έχουν «εκτοξευθεί».

Στη Μαγνησία, το έργο ολοκλήρωσης του αρδευτικού δικτύου της Κάρλας, το οποίο είναι μείζονος σημασίας για τον αγροτικό τομέα, είναι ένα από τα δημόσια έργα στο θεσσαλικό διαμέρισμα, που κινδυνεύουν. Χθες, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπέγραψε τη σύμβαση για την κατασκευή της γέφυρας στο ύψος του ιδρύματος «Άσπρες Πεταλούδες», προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη επικοινωνία του με το πολεοδομικό συγκρότημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα και «φουσκώνει» η κοίτη του χειμάρρου Ξηριά. Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες στο θέμα των κόστους των υλικών κατασκευής των δημοσίων έργων, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων, τα οποία προβλέπονται από την προγραμματική σύμβαση μεταξύ περιφέρειας Θεσσαλίας και εργολάβου.

Οι τιμολογήσεις στα δημόσια έργα γίνονται με βάση τον κατάλογο που ισχύει από το 2012. Πριν από δέκα χρόνια τα δεδομένα ήταν τελείως διαφορετικά. Ακόμη και πριν από μερικούς μήνες, οι τιμές στα υλικά κατασκευής των δημόσιων έργων δεν είχαν καμία σχέση με τις τρέχουσες τιμές. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα από την κεντρική εξουσία και συγκεκριμένα από το υπουργείο Υποδομών, θα πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου η αναστολή λειτουργίας αρκετών εργοταξίων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει όχι μόνο ως προς την υλοποίηση έργων, τα οποία έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες αλλά και σε ότι αφορά στις θέσεις εργασίας, που κινδυνεύουν να χαθούν.

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές για χιλιάδες οικογένειες, που κινδυνεύουν να χάσουν το μοναδικό τους εισόδημα, ενώ διανύουμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων 10ετιών. Το βασικό ερώτημα είναι, αν υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση και ολοκλήρωση των δημόσιων έργων, που αυτό το διάστημα βρίσκονται «στον αέρα». Ο περιφερειάρχης έκρουσε ξανά χθες τον κώδωνα του κινδύνου. Το θέμα είναι αν θα εισακουστεί η αγωνία του από τους έχοντες την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι δεν θα βάλουν λουκέτο τα εργοτάξια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου