Γιώργος Λαμπράκης: Κοινά προβλήματα, κοινός αγώνας

γιώργος-λαμπράκης-κοινά-προβλήματα-κ-61603

Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, καθώς και τα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης των ανθρώπων της αγοράς και των επαγγελματοβιοτεχνών, έχουν οργανώσει τον αγώνα τους από κοινού, ενόψει της γενικής απεργίας της 6ης Απριλίου. Σκοπός είναι την ερχόμενη Τετάρτη να «παραλύσει» η χώρα, έτσι ώστε να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι η κατάσταση με το κύμα των ανατιμήσεων δεν πάει άλλο.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο τις επιπτώσεις από το «τσουνάμι» της ακρίβειας στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των οικογενειών τους, εξαιτίας των καθημερινών ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής. Οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες με δυσκολία κρατούν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους, καθώς οι τζίροι τους έχουν πέσει στα τάρταρα, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να καλύψουν τα τεράστια έξοδα και στα δικά τους νοικοκυριά.

Η κατάσταση στην αγορά και στην κοινωνία είναι οριακή. Τα μέτρα που ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση και όσα αναμένεται να θέσει σε ισχύ μέσα στις επόμενες ημέρες, δεν επαρκούν ώστε να αμβλύνουν – έστω – το πρόβλημα. Οι ανατιμήσεις είναι πλέον ανεξέλεγκτες, ενώ η μείωση του καταναλωτικού ενδιαφέροντος κατακόρυφη, καθώς προέχει για τα νοικοκυριά η κάλυψη των βασικών τους αναγκών. Όταν λαμβάνουν οι πολίτες λογαριασμούς που ξεπερνούν τους μισθούς τους, είναι αναμενόμενο να μην υπάρχουν περιθώρια για αγορές, πλην των απολύτως απαραιτήτων.

Γι αυτό, βασικές διεκδικήσεις των διοργανωτών των απεργιακών κινητοποιήσεων της 6ης Απριλίου είναι οι αυξήσεις στους μισθούς, σε ποσοστό που θα υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό και η επαναφορά του κατώτατου βασικού μισθού στα προ μνημονίων επίπεδα. Οι άνθρωποι της αγοράς έχουν βάλει στο επίκεντρο των δικών τους διεκδικήσεων τις μειώσεις των έμμεσων φόρων, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα και ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, έτσι ώστε – σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των μισθών – να τονωθεί η κατανάλωση.

Η κυβέρνηση, από τη δική της πλευρά, αρνείται πεισματικά να μειώσει τους έμμεσους φόρους και προετοιμάζεται να νομοθετήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα κοροϊδίας. Ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξει γνώμη είναι την ερχόμενη Τετάρτη να «παραλύσει» η χώρα. Να δημιουργηθεί ένα πραγματικό ποτάμι διαδηλωτών, το οποίο θα κατακλύσει τις μεγάλες πόλεις και θα καταστήσει σαφές στην κεντρική εξουσία, ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία με ουσιαστικά μέτρα.

Για να πετύχει, όμως, η γενική απεργία της 6ης Απριλίου απαιτείται οργάνωση, προετοιμασία και μετάδοση του μηνύματος της κινητοποίησης στους χώρους δουλειάς. Αν και αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γυρίσουν τη πλάτη στους συνδικαλιστικούς φορείς που τους εκπροσωπούν, η επόμενη μέρα προδιαγράφεται δυσοίωνη και το βάρος της ευθύνης για τα χειρότερα που έρχονται θα πρέπει να ισομοιραστεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου