Γιώργος Λαμπράκης: Το αδιέξοδο με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

γιώργος-λαμπράκης-το-αδιέξοδο-με-τους-66003

Πανελλαδικά, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι σχεδόν 3.500. Στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο του Βόλου, ξεπερνούν τους 50. Πρόκειται για εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο έχει τεθεί εκτός υπηρεσίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενώ τα πανδημικά κύματα ήταν αλλεπάλληλα.

Η απουσία των ανεμβολίαστων υγειονομικών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σημαντική, καθώς οι συμβασιούχοι που προσελήφθησαν στις θέσεις τους, ούτε έχουν την εμπειρία όσων τέθηκαν εκτός υγειονομικών δομών, ούτε βέβαια ο αριθμός των τρίμηνων συμβάσεων, τις οποίες έχει υπογράψει το υπουργείο Υγείας όλο αυτό το διάστημα, αντιστοιχούν στον αριθμό των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που βρίσκονται εδώ και επτά μήνες σε αναστολή εργασίας.

Είναι σοβαρό το πρόβλημα που δημιουργείται στο ΕΣΥ, εξαιτίας της επιλογής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων τους, αλλά και των υπολοίπων συμπολιτών τους, οι οποίοι έσπευσαν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Είναι, ωστόσο, ακόμη πιο σοβαρό το πρόβλημα που δημιουργείται στις οικογένειες τους, καθώς αναστολή εργασίας σημαίνει μη καταβολή μισθού. Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2021, που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος.

Ολόκληρο τον φετινό χειμώνα, με το κύμα ακρίβειας να σαρώνει την αγορά και τις τιμές της ενέργειας να προκαλούν σοκ, οι οικογένειες τους τον πέρασαν ευρισκόμενες σε οικονομικό αδιέξοδο. Η, δε, απόφαση του υπουργείου Υγείας να παρατείνει τις αναστολές εργασίας τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022, επιτείνει το οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδων οικογενειών.

Συναντήσαμε χθες στην κινητοποίηση που διοργάνωσε ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Βόλου, ανεμβολίαστους υγειονομικούς που από τη μια συνέχιζαν να επιμένουν με φανατισμό στην άρνηση εμβολιασμού και από την άλλη, παρακαλούσαν να τους απολύσουν προκειμένου να ψάξουν αλλού για δουλειά και να αντιμετωπίσουν το εκρηκτικό πρόβλημα βιοπορισμού των οικογενειών τους. Αυτό είναι κάτι που προφανώς δεν πρόκειται να γίνει. Το υπουργείο θα εμμείνει στην απόφαση του μέχρι τέλους, ενώ το ίδιο θα πράξουν (όπως τουλάχιστον συμπεράναμε από τις τοποθετήσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών, οι οποίοι μετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση) και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ, που αρνούνται ακόμη και το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax.

Μεταξύ των υγειονομικών που αντιδρούν στη υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, υπάρχουν νοσηλευτές οι οποίοι νόσησαν και επέστρεψαν στα καθήκοντά του τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προτού τεθούν ξανά εκτός ΕΣΥ. Οι συγκεκριμένοι νοσηλευτές εργάστηκαν σε δομές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία. Φρόντισαν ανεμβολίαστους ασθενείς με βαριά συμπτώματα κορωνοϊού που είτε πήραν εξιτήριο αφού έδωσαν σκληρή μάχη με τον θάνατο, είτε κατέληξαν, καθώς και ασθενείς που νόσησαν, παρότι είχαν κάνει το εμβόλιο και μετά από μερικές ημέρες επέστρεψαν στο σπίτι τους. Κι όμως, ούτε καν η συγκεκριμένη εμπειρία δεν είναι ικανή ώστε να τους πείσει για τη σημασία του εμβολιασμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου