Γιώργος Λαμπράκης: Εικόνα διάλυσης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

γιώργος-λαμπράκης-εικόνα-διάλυσης-στ-95854

Το πρόβλημα της έλλειψης πετρελαίου στο Κέντρο Υγείας Βόλου και στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο, ήταν η αφορμή, ώστε να επανέλθει στο προσκήνιο η απελπιστική κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και γενικότερα στο πολύπαθο ΕΣΥ.

Βέβαια, όταν σε ένα κτίριο, όπου καλύπτονται υγειονομικές ανάγκες και παρέχονται διοικητικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, που κατά τα άλλα πληρώνουν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ώστε να έχουν παροχές υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, ξεμένει από πετρέλαιο, ενώ επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αναρωτιόμαστε, ειλικρινά, πώς είναι δυνατό να αποτελούν βασικές διεκδικήσεις συνδικαλιστών και όχι μόνο τα διαχρονικά αιτήματα για μόνιμες προσλήψεις και στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΣΥ, που εδώ και δεκαετίες υπολειτουργούν, επί της ουσίας; Πώς μπορεί, δηλαδή, η πολιτεία, μέσω των εκάστοτε κυβερνήσεων, να αντιμετωπίζει το μείζον ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, όταν δεν μπορεί να επιλύει απλά και καθημερινά προβλήματα, όπως η θέρμανση των δομών του ΕΣΥ;

Στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ Βόλου τελείωσε το πετρέλαιο από τον προηγούμενο μήνα. Γραφειοκρατικές διαδικασίες, που δεν ενδιαφέρουν ούτε τους εργαζόμενους, ούτε τους πολίτες, καθώς και ελλείψεις προσωπικού ακόμη και στα όργανα του ΕΦΚΑ, τα οποία έχουν την ευθύνη για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαγωνισμών προμήθειας πετρελαίου, προκαλούν μία άνευ προηγουμένου κατάσταση στο πρώην ΙΚΑ, όπου το προσωπικό προσπαθεί να διατηρεί ζεστούς τους χώρους των ιατρείων, των γραφείων και των αιθουσών αναμονής του κοινού με ηλεκτρικές σόμπες και κλιματιστικά. Ωστόσο, τα προβλήματα δεν λείπουν, καθώς οι αντοχές του ηλεκτρικού δικτύου στο καταπονημένο κτίριο της οδού Παπαδιαμάντη είναι περιορισμένες και δεν επιτρέπουν την ταυτόχρονη λειτουργία ηλεκτροβόρων συσκευών.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι τελευταίες εβδομάδες του φετινού χειμώνα θα περάσουν χωρίς κεντρική θέρμανση στο Κέντρο Υγείας Βόλου και στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να φορούν τα μπουφάν και τα κασκόλ τους, καθώς η κεντρική διοίκηση άφησε στη μοίρα τους τις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ακόμη και σε ό,τι αφορά στα βασικά.

Την ίδια στιγμή, με τις ελλείψεις προσωπικού εξακολουθούν να απαξιώνονται ακόμη περισσότερο τα Κέντρα Υγείας, τα οποία αποτελούν το μοναδικό υγειονομικό αποκούμπι των κατοίκων της περιφέρειας. Οι βάρδιες των οδηγών ασθενοφόρων παραμένουν ακάλυπτες κατά το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου, οι βασικές ιατρικές ειδικότητες αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, με αποτέλεσμα να σκουριάζει αναξιοποίητος πολύτιμος ιατρικός εξοπλισμός και βέβαια τα προβλήματα στις υποδομές λαμβάνουν επικίνδυνες διαστάσεις, όπως συμβαίνει με το κτίριο του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς, που λειτουργεί εδώ και χρόνια με ετοιμόρροπη στέγη. Οι εργασίες για την ανακατασκευή της στέγης και τη συνολική ανακαίνιση του κτιρίου δεν έχουν ακόμη αρχίσει, παρ’ ότι τα απαραίτητα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα και υπάρχει και ο ανάδοχος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι σύλλογοι, που συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί έξω από το πρώην ΙΚΑ Βόλου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη γενικότερη κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, μάλλον ματαιοπονούν διεκδικώντας προσλήψεις, τη στιγμή κατά την οποία υπάρχουν Κέντρα Υγείας χωρίς θέρμανση και με ετοιμόρροπη στέγη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου