Γιώργος Λαμπράκης: Τα κρούσματα αυξάνονται, τα μέτρα καταργούνται…

γιώργος-λαμπράκης-τα-κρούσματα-αυξάν-96719

Νέο κεφάλαιο άρχισε τον τρέχοντα μήνα να γράφεται, σε ό,τι αφορά στην πανδημική κρίση του κορονοϊού στη χώρα μας. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το κεφάλαιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μέχρι τα τέλη Μαρτίου ολοκληρώνεται η επιστροφή των εμβολιασμένων στην κανονικότητα, πάντοτε υπό την αίρεση ότι κάποια πιθανή νέα μετάλλαξη δεν θα ανατρέψει τον σχεδιασμό των υγειονομικών αρχών.

Με βάση τα δεδομένα της πανδημίας, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τουλάχιστον έως το φθινόπωρο του 2022 η πανδημική κρίση θα παραμένει σε ύφεση. Η σταθερή υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες εβδομάδες και στην Ελλάδα ενέταξε τη χώρα μας στα ευρωπαϊκά κράτη, που απομακρύνονται από τον σκληρό πυρήνα της πανδημίας και αίρουν τους περιορισμούς. Η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους θα συνοδευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα από την αναθεώρηση και άλλων υγειονομικών μέτρων.

Οι ειδικοί, πάντως, απευθύνουν ισχυρή σύσταση στα άτομα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και στους ανεμβολίαστους να συνεχίσουν να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ εάν επικρατεί συνωστισμός η χρήση της συστήνεται σε όλους. Η εκατόμβη των 5.000 και πλέον νεκρών, ανεμβολίαστων στην πλειονότητά τους, από την αρχή του έτους καταδεικνύει την ανάγκη θωράκισης των πολιτών, ειδικά των ευάλωτων και των ηλικιωμένων.

Η έναρξη των εμβολιασμών με το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στη χώρας μα και σε ότ,ι αφορά στην επιχείρηση «Ελευθερία». Η Ελλάδα έφτασε στα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού, καθώς για την πρώτη δόση το σχετικό ποσοστό αγγίζει το 75%, ενώ για τους πλήρως εμβολιασμένους ξεπερνά το 71%. Την ίδια στιγμή, παραμένουν ανεμβολίαστοι πάνω από 300.000 πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται πάνω από 2.000 ασθενείς με κορονοϊό. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται λιγότεροι από 370 διασωληνωμένοι. Οι συγκεκριμένοι επιδημιολογικοί δείκτες επιτρέπουν να υλοποιηθεί το σχέδιο μείωσης των κλινών covid στο ΕΣΥ. Η χθεσινή ημέρα προσδιορίστηκε από το υπουργείο Υγείας ως η απαρχή της επιστροφής στο ΕΣΥ όλων των ασθενών, που μέχρι τώρα βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για σοβαρά, αλλά μη επείγοντα περιστατικά.

Ολα δείχνουν πως επιστρέφουμε με αργά, αλλά σταθερά βήματα στην κανονικότητα. Είναι όμως έτσι ή η γενική χαλάρωση τις τελευταίες εβδομάδες θα προκαλέσει νέο πανδημικό κύμα, έστω με ήπιες νοσήσεις, καθώς οι περισσότεροι είναι πλήρως εμβολιασμένοι; Σε πόλεις, όπως ο Βόλος, τα σημάδια κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι ως προς την εξέλιξη της πανδημίας. Το μείζον ερώτημα, που προκύπτει, αφορά στη διάθεση και τις αντοχές των πολιτών να συνεχίσουν να προσέχουν, ενώ γύρω τους όλα σχεδόν τα μέτρα έχουν ανασταλεί και το γενικότερο κλίμα σηματοδοτεί το τέλος της πανδημικής κρίσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου