Γιώργος Λαμπράκης: Απροστάτευτοι στην τέλεια οικονομική καταιγίδα

γιώργος-λαμπράκης-απροστάτευτοι-στη-131394

Απροστάτευτοι στην τέλεια οικονομική καταιγίδα

Το δράμα του ουκρανικού λαού είναι απερίγραπτο. Η χώρα του δέχεται ολοκληρωτική επίθεση από τη ρωσική υπερδύναμη, με τις πρώτες απώλειες αμάχων να είναι γεγονός και τις συνέπειες πιθανού γενικευμένου πολέμου, στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις, να δείχνουν εφιαλτικές.

Μακριά από το πεδίο των ένοπλων συγκρούσεων, οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία άρχισαν ήδη να αποτυπώνονται στο οικονομικό πεδίο, με τα χρηματιστήρια να καταποντίζονται και τη διεθνή τιμή του πετρελαίου να ξεπερνά και τα 103 δολάρια το βαρέλι. Στη χώρα μας οι επιπτώσεις του πολέμου θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών. Ηδη, η κατάσταση στην αγορά των καυσίμων είναι ασφυκτική, με την πλειονότητα των πολιτών να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία διαμορφώνει συνθήκες τέλειας καταιγίδας για τη χώρα μας, με την τεράστια ενεργειακή εξάρτηση και τους μισθούς πείνας και εξαθλίωσης, που εξακολουθούν να καταβάλλονται στην πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Το σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων, που προκαλεί ανεξέλεγκτες πλέον αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, θα γίνει ακόμη πιο ορμητικό μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Η πορεία των τιμών στα καύσιμα θα εκτιναχθεί και το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών θα γίνει ακόμη πιο δυσβάστακτο.

Η κοινωνία βρίσκεται, μετά τον δεκαετή εφιάλτη των μνημονίων, αντιμέτωπη με νέα οικονομική κρίση, με εξίσου οδυνηρά χαρακτηριστικά. Κοινός παρονομαστής είναι και αυτή τη φορά τα λαϊκά στρώματα, που μόλις είχαν αρχίσει να βγάζουν το κεφάλι πάνω από το νερό, ήρθε πρώτα η πανδημία και στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση να τα οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα. Οι πολιτικές για τη στήριξή τους και για την ενίσχυση των εισοδημάτων τους ήταν και παραμένουν από ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες.

Το κύμα ακρίβειας, που σαρώνει την αγορά και προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στα νοικοκυριά, τα οποία πασχίζουν να επιβιώνουν με μισθούς των 500 και 600 ευρώ, επιβάλλει τη λήψη δραστικών μέτρων. Τα ημίμετρα και οι αμήχανες πολιτικές επιλογές, που παρουσιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ ως καίριες παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτών, διαιωνίζουν και ανακυκλώνουν το πρόβλημα. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η χώρα μας εξαρτάται ενεργειακά σε απόλυτο βαθμό από άλλες αντίστοιχες. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, από τη στιγμή που οι συγκεκριμένες χώρες εμπλέκονται σε πολεμικές συρράξεις.

Η κυβέρνηση, που δεν κατάφερε να κρατήσει ανοιχτή την Αττική Οδό, όταν έπεσε χιόνι 20 εκατοστών, διαβεβαιώνει ότι ελέγχει πλήρως την κατάσταση σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου. Δεν μας πείθει, όπως δεν πείθουν οι υποσχέσεις της και οι ανακοινώσεις για μέτρα, με τα οποία θα προστατεύεται ο λαός από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αγοράζει το ηλεκτρικό ρεύμα πιο ακριβά και από τη Βουλγαρία, ενώ σε ό,τι αφορά στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης η χώρα μας είναι στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες τιμές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου