Γιώργος Λαμπράκης: Ζήτημα επιβίωσης…

γιώργος-λαμπράκης-ζήτημα-επιβίωσης-133197

Το τέρας της ακρίβειας γιγαντώνεται όσο περνά ο καιρός και δεν λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων, που προκαλεί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη στην αγορά καυσίμων, καθώς καταγράφονται ρεκόρ ανατιμήσεων σε σχεδόν καθημερινή βάση. Στη Μαγνησία η αμόλυβδη κατέγραψε χθες την υψηλότερη τιμή όλων των εποχών, καθώς το αργό αγγίζει πλέον τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια οι διεθνείς τιμές των καυσίμων είχαν σκαρφαλώσει σε παρόμοια επίπεδα, ωστόσο τότε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη χώρα μας αντιστοιχούσε στο 30% της τελικής τιμής και όχι στο 65%, που αντιστοιχεί σήμερα. Για αυτό η αμόλυβδη αναμένεται να φτάσει τα δύο ευρώ το λίτρο στο πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Μαρτίου. Για αυτό η τιμή του πετρελαίου κίνησης φλερτάρει πλέον με το 1,10 ευρώ το λίτρο, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνά και τα 1.350 ευρώ τον τόνο.

Υπολογίζεται ότι φέτος οι καταναλωτές πρέπει να διαθέτουν έως και 1.200 ευρώ επιπλέον για να μετακινούνται με τα αυτοκίνητά τους, να ηλεκτροδοτούν τα σπίτια τους και να ζεσταίνονται με πετρέλαιο ή με φυσικό αέριο. Πρέπει, δηλαδή, να ξοδέψουν έως και δύο βασικούς μισθούς για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις τσέπες τους. Είναι προφανές ότι τα συγκεκριμένα χρήματα θα πρέπει να περικοπούν από άλλες οικογενειακές ανάγκες, προκειμένου να καλύπτονται έξοδα, για τα οποία δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Οι μετακινήσεις μπορεί να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες, ωστόσο οι βασικές πρέπει να γίνονται για λόγους εργασίας, μεταφοράς των παιδιών στο σχολείο ή το φροντιστήριο κ.λπ. Ούτε στο ρεύμα μπορούν να γίνουν ιδιαίτερες περικοπές, με δεδομένες τις ανάγκες των οικογενειών για καθαριότητα και μαγείρεμα. Σε ό,τι αφορά στη θέρμανση, ο χειμώνας δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα. Οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές και οι ανάγκες θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τους περισσότερους, που δεν διαθέτουν άλλες εναλλακτικές, καθίστανται αυτονόητες.

Από πού να περικόψει τετραμελής οικογένεια τις δαπάνες της για να μπορεί να καλύπτει τις υπόλοιπες ανάγκες των μελών της; Η κυβέρνηση δεν αποφασίζει ούτε για την αύξηση των μισθών, ούτε για την ουσιαστική ενίσχυση των καταναλωτών με μέτρα, τα οποία θα τους στηρίζουν κόντρα στην ασφυκτική πίεση του κύματος ακρίβειας, που σαρώνει την αγορά. Οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών στην ενέργεια είναι κάτι παραπάνω από απαισιόδοξες, με τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι θα συνεχίζεται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Στο μεταξύ, το οικογενειακό εισόδημα θα συνεχίσει να συρρικνώνεται με δραματικούς ρυθμούς. Το ζητούμενο είναι πότε θα αντιληφθεί η κυβέρνηση τον κίνδυνο να συρρικνωθούν και τα δημοσκοπικά της ποσοστά με τους ίδιους ρυθμούς, εφόσον εξακολουθεί να αδρανεί μπροστά στο χειρότερο κύμα ακρίβειας των τελευταίων δεκαετιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου