Γιώργος Λαμπράκης: Η φωτεινή πλευρά του αθλητισμού και τα ανησυχητικά μηνύματα του χουλιγκανισμού

γιώργος-λαμπράκης-η-φωτεινή-πλευρά-το-134952

Την ιδανική εικόνα του αθλητισμού σχημάτισαν και παρουσίασαν χθες το πρωί στο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Ιωνίας οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Πειραματικού Λυκείου και του 2ου Γενικού Λυκείου. Οι νεαροί αθλητές δημιούργησαν μεικτές ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ και αγωνίστηκαν χωρίς φανατισμό, χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς το τυφλό πάθος, που απομακρύνει από τα ιδεώδη τού «ευ αγωνίζεσθαι» και οδηγεί στα σκοτεινά μονοπάτια της βίας και του χουλιγκανισμού.

Οι συμμαθητές τους, που τους παρακολουθούσαν, όλοι μαζί, από την κερκίδα και χειροκροτούσαν κάθε προσπάθεια, απόλαυσαν δύο θαυμάσιους αγώνες και έστειλαν το δικό τους μήνυμα ενάντια στα θλιβερά φαινόμενα, που καταγράφονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα στη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποκορύφωμα την άγρια δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη.

Τον περασμένο μήνα, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βόλου Γιώργος Μουλάς χούλιγκανς επιτέθηκαν με καδρόνια στον παγκόσμιο πρωταθλητή της κωπηλασίας Στέργιο Παπαχρήστο και τον τραυμάτισαν στο πρόσωπο. Προχθές, η ΠΑΕ Νίκη Βόλου αναγκάστηκε να κλείσει τη θύρα των οργανωμένων οπαδών της στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, υπό την απειλή έξωσης, μετά τις φθορές που προκάλεσαν οπαδοί της ομάδας στις υποδομές του Σταδίου.

Ολα αυτά δείχνουν πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα οπαδικής βίας και στην πόλη μας, παρά το γεγονός ότι η ομάδα του Βόλου, που εκπροσωπεί τη Μαγνησία στη μεγάλη ποδοσφαιρική κατηγορία, ουδέποτε έχει απασχολήσει με φαινόμενα χουλιγκανισμού, ενώ και οι ομάδες του Ολυμπιακού και της Νίκης, που αγωνίζονται στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία, έχουν χρόνια να απασχολήσουν τις αρχές για επεισόδια των οπαδών τους.

Δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα της τυφλής οπαδικής βίας έπαψε να υφίσταται στην πόλη. Το περιστατικό, που κατήγγειλε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές και πρέπει να λειτουργήσει σαν καμπανάκι αφύπνισης τόσο για τη τοπική κοινωνία, όσο και για τις αστυνομικές αρχές. Οι ανεγκέφαλοι, που ζουν προκειμένου να προκαλούν επεισόδια στα γήπεδα και να θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα ακόμη και τη ζωή άλλων φιλάθλων, κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Οι ακατανόητες πράξεις τους αποτελούν απειλή και για τους αθλητικούς οργανισμούς, που υποτίθεται ότι αγαπούν και υποστηρίζουν κάθε Κυριακή στο γήπεδο. Ο τυφλός φανατισμός και η ωμή βία, που χαρακτηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, αποτελούν απειλή για την ίδια την κοινωνία. Η περιθωριοποίηση και σταδιακά ο εξοβελισμός τους από τις αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να αποτελούν αυτονόητη προτεραιότητα όλων.

«Ο αθλητισμός ενώνει και δεν σκοτώνει» ήταν το συγκλονιστικό μήνυμα των μαθητών των δύο λυκείων της Νέας Ιωνίας, που αγωνίστηκαν χθες το πρωί ενάντια στον παραλογισμό των χούλιγκανς. Οταν τα ομαδικά αθλήματα αποκτήσουν την ίδια νοοτροπία, τότε θα έχουμε κερδίσει ως κοινωνία τον πόλεμο με τη βία, τους τραμπουκισμούς και τον οπαδικό φανατισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου