Ευαίσθητες δομές υγείας χωρίς προσωπικό

ευαίσθητες-δομές-υγείας-χωρίς-προσωπ-851206

Η περίπτωση του πολύπαθου γαστρεντερολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου, που επανέρχεται στην επικαιρότητα λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, είναι ενδεικτική της κατάστασης στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας υγείας. Οι αγιάτρευτες παθογένειες του ΕΣΥ, διαχρονικά, δεν επιτρέπουν σε νευραλγικές δομές, εντός των δημόσιων νοσοκομείων, που χρηματοδοτούν οι πολίτες με τους φόρους τους, να λειτουργούν όπως πρέπει, όπως επιτάσσουν οι σύγχρονες ανάγκες της δημόσιας υγείας, όπως χρειάζονται οι πολίτες, ειδικά εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια.

Η οξεία αντίδραση του κυβερνητικού βουλευτή Μαγνησίας Κώστα Μαραβέγια στην ανακοίνωση της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών για το αδιέξοδο στο γαστρεντερολογικό, εξαιτίας της αποχώρησης και των δύο γιατρών, οι οποίοι κάλυπταν τις ανάγκες, είναι ήσσονος σημασίας. Θα μπορούσε να αποδοθεί και στο αρνητικό κλίμα των ημερών, με την κυβέρνηση να δέχεται σκληρή κριτική για τα ζητήματα της πανδημίας, της ακρίβειας και της διαχείρισης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Τα κυβερνητικά στελέχη αισθάνονται, μετά από δυόμιση χρόνια, την πίεση της κοινής γνώμης για τις επιλογές τους και για τον τρόπο, που διοικείται η χώρα.

Η αντίδραση του βουλευτή δείχνει εκνευρισμό απέναντι σε συνδικαλιστικό όργανο, το οποίο δεν έκανε τίποτα άλλο από το να αναδείξει ξανά το εκρηκτικό πρόβλημα υποστελέχωσης στο γαστρεντερολογικό τμήμα του νοσοκομείου. Εκεί όπου ακόμη και όταν υπηρετούσαν τρεις γιατροί, η λίστα αναμονής για εξετάσεις έφτανε και τους τρεις μήνες, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να αναγκάζονται να καταφεύγουν στις ιδιωτικές δομές υγείας. Εκεί, ωστόσο, το κόστος για τις εξειδικευμένες γαστρεντερολογικές εξετάσεις είναι υψηλό και για τους περισσότερους δυσβάσταχτο. Για αυτό οι πολίτες απαιτούν, από τη στιγμή μάλιστα που υποτίθεται ότι έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το δημόσιο, στο οποίο, επαναλαμβάνουμε, ακριβοπληρώνουν το σχετικό κόστος μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών, να λαμβάνουν τις υπηρεσίες, που τους είναι απαραίτητες, χωρίς να βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Το πρόβλημα υποστελέχωσης στο γαστρεντερολογικό τμήμα του νοσοκομείου Βόλου είναι γνωστό χρόνια τώρα. Απλά, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο λόγω πανδημίας, καθώς η μόνιμη γιατρός αρνείται να εμβολιαστεί και κατά συνέπεια τέθηκε από χθες ξανά σε αναστολή εργασίας (σημειώνεται ότι στο τέλος του μήνα όλοι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα τεθούν οριστικά εκτός ΕΣΥ), ενώ ο επικουρικός συνάδελφός της παραμένει σε ομηρία εδώ και έξι χρόνια, ελπίζοντας κάθε φορά που λήγει η σύμβασή του ότι θα ανανεωθεί.

Την περασμένη Δευτέρα έληξε για άλλη μια φορά η σύμβασή του και την ίδια ημέρα κινητοποιήθηκε το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να την ανανεώσει. Οχι αρκετές ημέρες νωρίτερα, αλλά την ύστατη ώρα. Για αυτό αντέδρασαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, που είδαν έκπληκτοι στη συνέχεια να τους επιτίθεται με σφοδρότητα ο βουλευτής Κώστας Μαραβέγιας. Αυτό που τους εξέπληξε περισσότερο είναι ότι πάνω από όλα πρόκειται για συνάδελφό τους, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως με έναν και δύο γιατρούς, οι οποίοι έρχονται και παρέρχονται, δεν μπορούν να λειτουργούν νευραλγικές δομές του ΕΣΥ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου