Ακρίβεια: Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των πολιτών

ακρίβεια-το-υπ-αριθμόν-ένα-πρόβλημα-851206

Το πρόβλημα της ακρίβειας απασχολεί πλέον τους πολίτες περισσότερο και από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού. Αυτό προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπικές έρευνες, στις οποίες αποτυπώνεται η αγανάκτηση του κόσμου για το κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια, τα καύσιμα και στις τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα, αποτυπώνεται η αγωνία της πλειονότητας των ερωτηθέντων για την κάλυψη των αυξημένων δαπανών του κόστους θέρμανσης, με το 40% να δηλώνει ότι θα πληρώσει τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου θέρμανσης με πολύ μεγάλη δυσκολία. Την ίδια στιγμή, ο ένας στους τέσσερις δηλώνει αδυναμία κάλυψης των συγκεκριμένων δαπανών και μόλις ένα 7% των ερωτηθέντων απαντά ότι μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς χωρίς πρόβλημα.

Στη Μαγνησία εκτοξεύθηκε στο 1,25 ευρώ το λίτρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που αποτελεί ρεκόρ για τα τελευταία επτά χρόνια. Η μέση τιμή της αμόλυβδης αγγίζει πλέον το 1,80 ευρώ, ενώ του πετρελαίου κίνησης ξεπερνά το ενάμιση ευρώ το λίτρο. Οι ανατιμήσεις, που βλέπουν τώρα οι καταναλωτές στις τιμές βασικών προϊόντων, αφορούν στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, όταν οι αυξήσεις στα καύσιμα και συγκεκριμένα στο αργό πετρέλαιο δεν είχαν φτάσει στα σημερινά επίπεδα. Πλέον, αρχίζει και διαμορφώνεται ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό, το οποίο δεν αλλάζει με τα μέτρα, που έχουν εξαγγελθεί για τις εξωπραγματικές αυξήσεις στην ενέργεια.

Η ακρίβεια τσακίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και εξανεμίζει τους μισθούς πείνας, που λαμβάνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Στο τέλος του μήνα θα πάρουν και την αύξηση του 2%, που αποφάσισε η κυβέρνηση, ενώ μέχρι τον Μάιο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά έξι με επτά ακόμη ποσοστιαίες μονάδες. Εως τότε οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και το κύμα ακρίβειας, που θα προκαλέσουν σε προϊόντα και υπηρεσίες, θα έχουν «κονιορτοποιήσει» τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών για την κατάσταση ήδη αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί για πρώτη φορά μετά από δυόμιση χρόνια η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια επίπεδα. Ακόμη και τώρα η κυβέρνηση αγνοεί το αίτημα για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Αντίθετα, επιλεγεί να επενδύσει για τη δημοσκοπική της ανάκαμψη στην επικοινωνιακή καταιγίδα, την οποία άρχισε να εξαπολύει από προχθές με αφορμή την άφιξη των έξι πρώτων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Η απόκτησή τους σίγουρα ενισχύει την εθνική άμυνα. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Τα σημαντικότερα όλων είναι η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στο κόστος ενέργειας και το κύμα των ανατιμήσεων στην αγορά, που προκαλούν εφιάλτες στον κόσμο και δεν του επιτρέπουν να χαρεί, όπως τα κυβερνητικά στελέχη για την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου