Ακρίβεια και πανδημία επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις

ακρίβεια-και-πανδημία-επηρεάζουν-τις-851206

Την πολιτική κόπωση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, σκιαγραφούν οι τελευταίες δημοσκοπικές έρευνες, δημιουργώντας νέες συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας τον φετινό δύσκολο χειμώνα, που, εκτός των άλλων, οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίζουν και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Ο κλοιός γίνεται ασφυκτικός κυρίως για την κυβέρνηση, η οποία διατηρεί σημαντικό προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο βλέπει τη διαφορά των 15 και των 17 ποσοστιαίων μονάδων να έχει ψαλιδιστεί, χωρίς πάντως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κερδίζει από τη φθορά της ΝΔ.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημικής κρίσης, η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα των φοροελαφρύνσεων συνεχίζει να βρίσκεται υπό αίρεση και να επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη πολιτικά την τρέχουσα χρονική περίοδο, καθώς πρέπει να αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς να κλείσει η κοινωνία και παράλληλα να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του κύματος ακρίβειας στα νοικοκυριά. Ως προς το ζήτημα της ακρίβειας, σε περίπτωση που δεν σημειωθεί αποκλιμάκωση της κατάστασης μέχρι το καλοκαίρι, το διακύβευμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών τίθεται σε νέες βάσεις.

Η μεγάλη πρόκληση για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέου lock down, ενώ χάνονται κάθε μέρα δεκάδες άνθρωποι από τον κορονοϊό. Ταυτόχρονα, τα περιοριστικά μέτρα, που λαμβάνονται, να μην έχουν επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών, που χρήζουν στήριξης εξαιτίας του κύματος ακρίβειας. Αλλωστε, στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται ιδιαίτερα η ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σε αυτό το κλίμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούνται να επιδεικνύουν στάση υπευθυνότητας. Να μην επιχειρήσουν, δηλαδή, να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη, ειδικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που συνεχίζει να μην εμπνέει εμπιστοσύνη, με βάση τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η εξέλιξη της πανδημίας εντείνει την ανησυχία των πολιτών, γεγονός που αποτυπώνεται στις δημοσκοπικές έρευνες. Με εξαίρεση το πρώτο πανδημικό κύμα, που η κυβέρνηση εισέπραξε τα εύσημα από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, τα επόμενα κύματα προκάλεσαν σκιές στην εικόνα της. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με την επέλαση της νέας παραλλαγής, η οποία συμπίπτει με το κύμα ακρίβειας. Αν κρατήσει για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πολίτες θα δουν πραγματική μείωση στα εισοδήματά τους και η δυσφορία προς την κυβέρνηση θα ενταθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα έχει περάσει δεκαετή οικονομική κρίση και δύο χρόνια πανδημίας. Επομένως υπάρχει μεγάλη κόπωση στις τάξεις της κοινωνίας.

Η μεγάλη διάρκεια της πανδημίας, η φονικότητά της και οι οικονομικές της επιπτώσεις έχουν εξαντλήσει τις αντοχές του κόσμου. Παράλληλα, ευνοούνται οι κοινωνικές εντάσεις και οι συνωμοσιολογικές απόψεις, καθώς ο φόβος και η κόπωση προκαλούν παραλογισμό, που με τη σειρά του τροφοδοτείται από το γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας και καχυποψίας, το οποίο καλλιεργήθηκε στην Ελλάδα μετά το 2010. Τα μείζονα ερωτήματα είναι αν πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο και πότε θα εκτονωθεί, καθώς η επιστήμη λειτούργησε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο ζήτημα της ακρίβειας οι ανατιμήσεις εντείνουν ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές εντάσεις, καθώς επηρεάζουν άμεσα την έτσι κι αλλιώς δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών, μειώνοντας σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημά τους και επαναφέροντας την ανασφάλεια της περιόδου των μνημονίων. Τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των πολιτών και η διάρκεια του φαινομένου, σε συνδυασμό με τις αντοχές της εθνικής οικονομίας θα έχουν αδιαμφισβήτητα πολιτικό αντίκτυπο όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τα κόμματα τις αντιπολίτευσης, που θα κριθούν ως προς τη στάση τους σε ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.

Αυτό που δείχνουν ξεκάθαρα οι δημοσκοπήσεις είναι πως για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2019 η ΝΔ βλέπει τα ποσοστά της να μειώνονται και τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις απώλειες που εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να κινείται οριακά πάνω από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες. Η πανδημία καταγράφεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, με την ακρίβεια και τη φτώχεια να ακολουθούν. Παράλληλα, το 67% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, θεωρώντας ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

Από τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες στέλνουν στην ουσία ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανατιμήσεων. Από τον βαθμό, στον οποίο θα γίνει αντιληπτό το συγκεκριμένο μήνυμα, θα εξαρτηθεί η δημοσκοπική και όχι μόνο εικόνα του κυβερνώντος κόμματος. Τα περιθώρια έχουν στενέψει και η εξέλιξη της πανδημίας κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων και υλοποίησης πολιτικών, που αφενός θα αμβλύνουν τις οικονομικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά, αφετέρου θα αποτρέψουν τον κίνδυνο κατάρρευσης συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων, όπως η εστίαση, που πλήττονται και από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και από την πανδημία.

Η ΝΔ, στον τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής της θητείας, καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση από την ημέρα, που ανέλαβε τις τύχες της χώρας. Απέναντί της έχει πολιτικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ωστόσο συνεχίζει να μην πείθει με τον τρόπο, που ασκεί τον θεσμικό του ρόλο και αποτυπώνεται στις δημοσκοπικές έρευνες. Η κυβέρνηση έχει, επίσης, απέναντί της μεγάλο τμήμα της πραγματικής οικονομίας, που πλήττεται από τις αποφάσεις κατά της διασποράς της πανδημίας. Επίσης, σημαντικό μέρος των πολιτών, που επιμένουν ότι τα μέτρα κατά της ακρίβειας δεν αποδίδουν. Τόσο οι πληττόμενοι επαγγελματίες, όσο και οι πολίτες είναι έτοιμοι να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους στην κάλπη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου