Προβληματισμός για την επανέναρξη των μαθημάτων

προβληματισμός-για-την-επανέναρξη-τω-851206

Μόλις χθες το υπουργείο Παιδείας κίνησε τις διαδικασίες ανεύρεσης κονδυλίων, προκειμένου να προσληφθούν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

Τα περισσότερα από 440 κρούσματα κορονοϊού, που εντοπίστηκαν με την επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Μαγνησίας, επιβεβαιώνουν αφενός τη σπουδαιότητα των τεστ αυτοδιάγνωσης, αφετέρου τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού και στην τοπική κοινωνία, εξαιτίας κυρίως της μετάλλαξης Ομικρον.

Οι ειδικοί, που είχαν προτείνει να μην ανοίξουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, χωρίς προηγουμένως να έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση του νέου πανδημικού κύματος, το οποίο προκαλεί η νέα παραλλαγή, μάλλον επιβεβαιώνονται. Είναι τόσο μεγάλη η διασπορά του κορονοϊού στην κοινωνία, ειδικά μετά την κινητικότητα της εορταστικής περιόδου, ώστε η απόσταση, από το σημείο όπου υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης, κάθε άλλο παρά μεγάλη είναι. Η επαναλειτουργία των σχολείων με μόνο επιπρόσθετο μέτρο τα περισσότερα ατομικά τεστ αυξάνει τις πιθανότητες να ξεφύγει από κάθε έλεγχο η κατάσταση με τα ημερήσια κρούσματα.

Το γεγονός ότι παραμένει εξαιρετικά μικρό το ενδεχόμενο νοσηλείας ή βαριάς νόσησης από τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού δεν σημαίνει ότι αν συνεχίζονται να καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες νέες μολύνσεις σε καθημερινή βάση, θα εξακολουθήσουν να μη δέχονται πίεση οι δημόσιες δομές υγείας.

Επίσης, αν δεν αντιμετωπιστούν οι αρρυθμίες, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της διανομής self tests εγκαίρως και στις ποσότητες που απαιτούνται, με δεδομένο τον αριθμό των τεστ αυτοδιάγνωσης που πρέπει να διενεργούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε σχεδόν καθημερινή βάση, είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στα σχολεία.

Αν οι γονείς δεν μπορούν να προμηθεύονται χωρίς ταλαιπωρία και απρόοπτα τα self tests, που δικαιούνται τα παιδιά τους και κάποιοι από εκείνους τα στέλνουν στο σχολείο χωρίς έλεγχο, οι μαθητικές τάξεις θα μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Ειδικά από τη στιγμή που το υπουργείο εμμένει στην απόφασή του για το μέτρο, το οποίο προβλέπει την αναστολή λειτουργιάς ενός τμήματος, μόνο αν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής.

Ενα ακόμη σημαντικό ζήτημα, που πρέπει να διευθετήσει το υπουργείο Παιδείας, είναι ο τρόπος κάλυψης των κενών διδακτικών ωρών εξαιτίας της νόσησης σημαντικού αριθμού εκπαιδευτικών τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στη Μαγνησία, με την επανέναρξη των μαθημάτων καταγράφηκαν 114 κρούσματα σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα πρέπει για τουλάχιστον πέντε ημέρες να τεθούν σε καραντίνα. Αύριο και τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των θετικών εκπαιδευτικών θα αυξηθεί, με αποτέλεσμα οι μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο και να μη βρίσκουν, από ένα σημείο και μετά, καθηγητές και δασκάλους στις τάξεις

Μόλις χθες το υπουργείο Παιδείας κίνησε τις διαδικασίες ανεύρεσης κονδυλίων, προκειμένου να προσληφθούν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με τρίμηνες συμβάσεις, έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά των νοσούντων συναδέλφων τους, μονίμων και αναπληρωτών…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου