Αυτοκτονική επιλογή η απόφαση επαναλειτουργίας των σχολείων

αυτοκτονική-επιλογή-η-απόφαση-επαναλ-221875

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι αντιδράσεις, που έχει πυροδοτήσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επαναλειτουργήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα κανονικά τα σχολεία, παρά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, είναι απολύτως δικαιολογημένες. Η επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία, ενώ καταγράφονται καθημερινά 50.000 μολύνσεις και με μοναδικό μέτρο προφύλαξης μαθητών και εκπαιδευτικών τον μεγαλύτερο αριθμό των τεστ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτοκτονική τόσο για την ίδια, που σε λίγες μέρες θα διαπιστώσει το λάθος της, όσο και για τη δημόσια υγεία, η οποία με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα υποστεί οδυνηρό πλήγμα από το «τσουνάμι» των ημερήσιων κρουσμάτων, εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης στη μαθητική κοινότητα.

Οι σχολικές τάξεις αναμένεται να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης της νέας παραλλαγής, καθώς οι περισσότεροι μαθητές δεν έχουν εμβολιαστεί, τα τμήματα εξακολουθούν να είναι υπεράριθμα, η κινητικότητα των εφήβων κατά τη διάρκεια των εορτών ήταν μεγάλη, ενώ σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της χρήσης μασκών υψηλής προστασίας θεωρείται απίθανο ότι θα αποτελέσει κανόνα για την πλειονότητα των μαθητών, που έτσι κι αλλιώς δεν χρησιμοποιεί όπως επιβάλλεται τη μάσκα στο σχολικό περιβάλλον.

Πρόβλημα μείζονος σημασίας είναι και η επιμονή του υπουργείου Παιδείας στο μέτρο για την αναστολή λειτουργίας των σχολικών τμημάτων μόνο όταν νοσήσουν οι μισοί, συν ένας μαθητής. Υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες, η διατήρηση του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο στη λειτουργία των σχολείων, αλλά και στην εξέλιξη της πανδημίας, η οποία όσο θα βρίσκει εστίες πολλαπλασιασμού, τόσο θα αυξάνει την πίεση στο κοινωνικό σύνολο και στο σύστημα υγείας.

Οι γονείς, ειδικά των μαθητών Δημοτικού, που αμφιταλαντεύονται για το αν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο την ερχόμενη Δευτέρα, αναρωτιούνται γιατί δεν αποφασίστηκε η αναστολή των διά ζώσης μαθημάτων έστω για δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα με την εξέλιξη του πέμπτου πανδημικού κύματος. Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της νέας μετάλλαξης, θα μπορούσαν τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά και να αποφευχθεί αυτό που προβλέπουν οι νοσοκομειακοί γιατροί των κλινικών και των ΜΕΘ covid, η ραγδαία αύξηση των νέων μολύνσεων και η ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας, που παραμένει σε κατάσταση συναγερμού μετά τον εφιάλτη του περασμένου Νοεμβρίου.

Είναι πραγματικά καταστροφικό σενάριο για τη δημόσια υγεία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες επιδημιολογικές συνθήκες από την έναρξη της πανδημίας, χωρίς τα μέτρα προφύλαξης, τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί τότε, με εντυπωσιακά μικρότερο αριθμό ημερήσιων μολύνσεων. Τη λύση στο αδιέξοδο ίσως τη δώσουν οι ίδιοι οι γονείς, πολλοί από τους οποίους έχουν αποφασίσει να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι από τη ερχόμενη Δευτέρα, φοβούμενοι αυτό που δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου