Κανένα περιθώριο εφησυχασμού

κανένα-περιθώριο-εφησυχασμού-851206

Τη νέα χρονιά η ανθρωπότητα καλείται να δώσει τη μεγαλύτερη μάχη απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και στις μεταλλάξεις του. Η Δέλτα, που αποδείχτηκε η πιο φονική, έως τώρα, μετάλλαξη, ολοκληρώνει τον κύκλο της, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στην παραλλαγή Ομικρον, ενώ και η επανεμφάνιση του ιού της γρίπης προκαλεί έντονη ανησυχία.

Η περίπτωση εγκύου στο Ισραήλ, που διαπιστώθηκε ότι προσεβλήθη ταυτόχρονα από κορονοϊό και γρίπη, με αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο οι δύο ιοί να προκαλέσουν νέα μετάλλαξη, αποδεικνύει ότι η μάχη με την πανδημία κάθε άλλο παρά στο τέλος της πλησιάζει. Την ώρα που η φονικότερη μετάλλαξη του κορονοϊού, η Δέλτα, παρουσιάζει στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο σημάδια αποκλιμάκωσης, η συνδυαστική δράση του κορονοϊού και του ιού της γρίπης μπορεί να αποτελέσει νέα απειλή.

Πάντως, μέχρι τώρα η παραλλαγή Ομικρον, που αφορά στο 70% των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα, επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί πόσο σοβαρή είναι η νόσηση, που προκαλεί. Οι επιστήμονες αποκτούν μέρα με την ημέρα περισσότερες γνώσεις και τα πρώτα στοιχεία από χώρες, όπου έχει ήδη επικρατήσει η νέα παραλλαγή, καταδεικνύουν ηπιότερη νόσηση και μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας έως και 70%, σε σχέση με τη Δέλτα. Ωστόσο, η νέα μετάλλαξη όταν προσβάλλει άνθρωπο μπορεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να μεταδοθεί σε κάποιον άλλον σε χρονικό διάστημα δύο ημερών. Αντιθέτως, η Δέλτα χρειάζεται 3 με 4 μέρες.

Ανησυχεί έντονα τους ειδικούς η διασπορά της νέας παραλλαγής, ιδιαίτερα στους νέους, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τη μετάδοση της νόσου στο οικογενειακό περιβάλλον. Τα τελευταία δεδομένα είναι αποκαλυπτικά: Το επταήμερο από 23 έως 29 Δεκεμβρίου το 16% των νέων κρουσμάτων αφορούσε σε άτομα έως 17 ετών, το 54% σε αντίστοιχα ηλικίας από 18 έως 39 ετών, το 25% από 40 έως 64 ετών και μόλις το 5% αφορούσε σε άτομα άνω των 65 ετών.

Ομως υπάρχει και η εξίσου ανησυχητική εκτίμηση ότι η Ομικρον μολύνει ανθρώπους, που έχουν νοσήσει ήδη από κορονοϊό, αλλά και όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις τρεις δόσεις. Την πεποίθηση ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να αποδειχτεί λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα ενισχύουν επιστημονικά συμπεράσματα από τη Μ. Βρετανία, που αναφέρουν ότι ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ είναι 50% μικρότερος και ο μέσος όρος νοσηλείας ασθενών με την Ομικρον είναι τρεις μέρες.

Τα τελευταία 24ωρα κερδίζει έδαφος η εκτίμηση πως μετριάστηκε η ορμή της νέας παραλλαγής μετά το ξέσπασμά της στη Ν. Αφρική και πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άλλες χώρες. Ομως, η ταυτόχρονη εμφάνιση του ιού της γρίπης και του κορονοϊού, όπως στο Ισραήλ, δείχνει πως οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να προκύψει νέα μετάλλαξη, που θα παρακάμπτει την ανοσία των εμβολίων, ειδικά σε χώρες με ιδιαίτερα χαμηλή αντιγριπική εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Ελλάδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου