Ανεύθυνες συμπεριφορές εν μέσω πανδημικής κρίσης

ανεύθυνες-συμπεριφορές-εν-μέσω-πανδη-851206

Οι εικόνες στα κέντρα διασκέδασης, με πολίτες να γλεντούν σαν να μην υπάρχει αύριο, παρά τις απαγορεύσεις για τη μουσική και το ωράριο λειτουργίας, οι ατέλειωτες ουρές για τη διενέργεια rapid test και οι αγωνιώδεις εκκλήσεις των γιατρών στις υγειονομικές δομές, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία, είναι όσα κρατάμε από την έλευση του νέου χρόνου.

Από τη μια μεριά ξέφρενα γλέντια και κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και έξω από τις τουαλέτες κέντρων διασκέδασης, οι ιδιοκτήτες των οποίων αγνόησαν τα νέα περιοριστικά μέτρα, από την άλλη η άνιση μάχη των γιατρών στα νοσοκομεία, όπου χάνονται καθημερινά δεκάδες ασθενείς με κορονοϊό.

Οι ατέλειωτες ουρές πολιτών έξω από φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα για τη διενέργεια rapid test είναι το αποτέλεσμα αφενός της ραγδαίας εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης, αφετέρου της μη τήρησης των μέτρων από μεγάλο τμήμα πολιτών, κυρίως των νέων που ξεφάντωσαν τόσο κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, όσο και κατά την Πρωτοχρονιά, αδιαφορώντας για τους κινδύνους της πανδημικής κρίσης.

Οι εικόνες με τους θαμώνες σε κέντρα διασκέδασης, που λειτούργησαν παράνομα, να πίνουν, να χορεύουν και να γλεντούν σαν να μην υπάρχει πανδημία και σαν να μη βρισκόμαστε στη χειρότερη φάση της διετούς υγειονομικής κρίσης, δείχνουν έλλειψη ενσυναίσθησης, υπευθυνότητας και σεβασμού. Ελλειψη ενσυναίσθησης για τον διπλανό, που τρέμει για τη ζωή του, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δεν νιώθει ασφαλής, παρ’ ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως. Ελλειψη υπευθυνότητας προς το κοινωνικό σύνολο, που σε μεγάλο βαθμό τηρεί τα μέτρα, έχει κάνει τα εμβόλια και αγωνιά για τις επιπτώσεις της νέας παραλλαγής του κορονοϊού. Ελλειψη σεβασμού στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, που καθημερινά χάνουν ασθενείς, που δίνουν μάχες στις ΜΕΘ και στις κλινικές covid για να σώζουν κόσμο και βιώνουν πραγματικό εφιάλτη, εξαιτίας τόσο της σωματικής, όσο και τις ψυχικής κόπωσης, την οποία υφίστανται. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και το αίσθημα του φόβου, που καταλαμβάνει και τους υγειονομικούς, οι οποίοι βρίσκονται στις επάλξεις του πολέμου με την πανδημία και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να μολυνθούν και να εμφανίσουν βαριά συμπτώματα. Κι όμως, συνεχίζουν να υπάρχουν πολίτες, οι οποίοι δεν τηρούν τα μέτρα, ούτε λειτουργούν όπως επιβάλλουν οι κρίσιμες υγειονομικές περιστάσεις, που βιώνουμε.

Οι επιπτώσεις από τα γλέντια και τα ξενύχτια των γιορτών ήδη φαίνονται στις ημερήσιες καταγραφές του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα. Τους γιατρούς στα νοσοκομεία τρομάζουν το πιθανό ενδεχόμενο, τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά να μετατραπούν σε νοσηλείες ασθενών. Αν δεν επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών για τη χαμηλή νοσηρότητα της Ομικρον, η πίεση στο σύστημα υγείας θα είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτική. Ας μην ξεχνάμε επίσης τον παράγοντα της εμβολιαστικής κάλυψης, που παραμένει χαμηλή σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου