Πολύ αργά για μέτρα…

πολύ-αργά-για-μέτρα-851206

Η κοινωνία και η αγορά καλούνται αυτό το χρονικό διάστημα να διαχειρίζονται τους φόβους, τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα, που προκαλεί το νέο πανδημικό κύμα. Ταυτόχρονα, πρέπει να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από τις συνεχείς κυβερνητικές παλινωδίες, σε ό,τι αφορά στη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων, έτσι ώστε να μη χαθεί ολοκληρωτικά ο έλεγχος της κατάστασης.

Αυτά τα μπρος – πίσω της κυβέρνησης, με τον χρόνο εφαρμογής των νέων μέτρων στην εστίαση, προκαλούν σύγχυση στον κόσμο και γιγαντώνουν τα συναισθήματα οργής και αγανάκτησης στις τάξεις των επαγγελματιών, οι οποίοι αλλά ακούν τη μια μέρα και άλλα αποφασίζεται να εφαρμοστούν την επόμενη. Το χειρότερο είναι πως η κοινωνία αισθάνεται ανασφαλής, σε ό,τι αφορά στην ευθυκρισία και τις δυνατότητες των κυβερνώντων να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, ενώ η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού επελαύνει και καθημερινά τα στοιχεία για τις μολύνσεις προκαλούν τρόμο.

Σε αντίθεση με την περίοδο έναρξης της περιπέτειας με την πανδημία, όταν η κυβέρνηση προετοίμαζε τις επόμενες κινήσεις της και λάμβανε τις κατάλληλες αποφάσεις με σκοπό να προλάβει τα χειρότερα, από το φθινόπωρο και μετά η εικόνα έχει μεταστραφεί, καθώς οι εξελίξεις με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι εκείνες, που αναγκάζουν τους κυβερνώντες να ενεργοποιηθούν, προκειμένου να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζημιά και όχι να την αποτρέψουν εξ αρχής.

Η αμηχανία, με την οποία ασκείται η διακυβέρνηση, σχετικά με την πανδημία και η καθυστέρηση, με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις, έτσι ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση, είναι ενδεικτικές της έλλειψης σχεδιασμού και βούλησης, προκειμένου να ληφθούν την κατάλληλη ώρα τα κατάλληλα μέτρα, που τις περισσότερες φορές είναι κοινωνικά δυσάρεστα και οικονομικά δυσβάστακτα και επώδυνα.

Η περίπτωση της εστίασης είναι χαρακτηριστική της κυβερνητικής ατολμίας να αποφασίσει εγκαίρως τη λήψη μέτρων και περιορισμών, έτσι ώστε να μη φτάσουμε σήμερα να μετράμε 20.000 και 30.000 κρούσματα το 24ωρο. Αντί να εφαρμοστούν πριν τα Χριστούγεννα τα μέτρα, που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, οι κυβερνώντες επέλεξαν να αφήσουν εντελώς ανεξέλεγκτη τη λειτουργία των καταστημάτων ψυχαγωγίας, με τις μαρτυρίες για πλήρη απουσία ελέγχων, αναφορικά με την είσοδο των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων πολιτών, να είναι χαρακτηριστικές.

Ολα αυτά για να μη συγκρουστούν οι κυβερνώντες με τον κλάδο της εστίασης, που έτσι κι αλλιώς πνέει τα μένεα εναντίον τους, εξαιτίας, ακριβώς των παλινωδιών και του ακατανόητου τρόπου λήψης αποφάσεων στην πιο κρίσιμη ίσως φάση της διετούς υγειονομικής κρίσης. Τώρα, που αποφασίστηκε να τεθούν αυστηροί περιορισμοί ενόψει Πρωτοχρονιάς, είναι αργά. Η κατάσταση με τα κρούσματα ξέφυγε, ενώ ουδείς από την κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί ότι από εδώ και στο εξής θα ελέγχεται, όπως το επιβάλλουν οι συνθήκες, η εφαρμογή των νέων μέτρων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου