Θάλαμος αερίων…

θάλαμος-αερίων-851206

Για την πλειονότητα των νοικοκυριών το κόστος θέρμανσης είναι πλέον δυσβάστακτο

Το πρόβλημα με την αέρια ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου οξύνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, που επικρατούν καιρικές συνθήκες, οι οποίες το ευνοούν, ενώ κατά τη διάρκεια αργιών, όπως τα Χριστούγεννα, η κατάσταση γίνεται πραγματικά αφόρητη. Τόσο πέρυσι, όσο και φέτος τα Χριστούγεννα η αιθαλομίχλη κάλυψε την πόλη και προκάλεσε ασφυκτικές περιβαλλοντικές συνθήκες, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες, όταν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες πήραν μπρος. Ο αέρας, που αναπνέουν οι Βολιώτες, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος αυτές τις ημέρες και επικίνδυνος για τους πολίτες με αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα.

Οι σοβαρές υπερβάσεις στις ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων, που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα, επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα πρόβλημα, που ποτέ δεν έπαψε να υφίσταται στην πόλη, ουδέποτε αντιμετωπίστηκε ως περιβαλλοντικό ζήτημα μείζονος σημασίας, ούτε αποτέλεσε κορυφαίο ζητούμενο για την τοπική ή την κεντρική εξουσία, με δεδομένο το γεγονός ότι επηρεάζει άμεσα τη δημόσια υγεία.

Τον φετινό χειμώνα οι παράγοντες, που συντελούν στην επανεμφάνιση της αιθαλομίχλης και της εκτόξευσης των ανώτατων ορίων στις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων PM 10 και PM 2,5, είναι ακόμη πιο επιβαρυντικοί, καθώς η ενεργειακή κρίση και η εξωφρενικές αυξήσεις στο πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο οδηγούν ακόμη περισσότερους πολίτες να στραφούν προς το ξύλο, ως μέσο θέρμανσης. Ακόμη και όσοι έχουν εγκαταστήσει στα σπίτια τους λέβητες φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα διαθέτουν και τζάκια, επιλέγουν να χρησιμοποιούν τα τζάκια για να ζεσταίνονται, καθώς το κόστος του φυσικού αερίου αρχίζει να καθίσταται απαγορευτικό. Ετσι, ακόμη περισσότερα σπίτια συμβάλλουν στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και κατά συνέπεια της δημόσιας υγείας.

Για την πλειονότητα των νοικοκυριών το κόστος θέρμανσης είναι πλέον δυσβάστακτο και αναγκαστικά επιλέγεται ο πιο φθηνός τρόπος για να αντιμετωπίζεται το κρύο. Οι κρατικές παρεμβάσεις στο ζήτημα των ανατιμήσεων στις τιμές της ενέργειας αποδεικνύονται ανεπαρκείς και φαίνεται στους πρώτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, που λαμβάνουν οι καταναλωτές. Καθίσταται λοιπόν μονόδρομος η στροφή προς τα τζάκια και τις ξυλόσομπες ακόμη και για όσους έχουν συνδεθεί με το δίκτυο του φυσικού αερίου ή διατηρούν τους καυστήρες πετρελαίου.

Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και οι σοβαροί κίνδυνοι, που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία, είναι το τίμημα, που καλούμαστε να πληρώνουμε όλοι τον φετινό χειμώνα. Οι παρεμβάσεις, που έπρεπε να γίνουν για να μειωθούν οι τιμές στα καύσιμα, τα οποία δεν επιβαρύνουν τον αέρα που αναπνέουμε, δεν έγιναν, ούτε πρόκειται να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, αντιμετωπίζουν σαν ταμπού το ζήτημα της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Παράλληλα, παρατηρείται αδυναμία ελέγχων σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του ξύλου, που χρησιμοποιείται στα τζάκια και τις ξυλόσομπες. Με λίγα λόγια, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τεράστιο αδιέξοδο, που δεν μας αφήνει να αναπνέουμε, κυριολεκτικά και μεταφορικά…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου