Αδιάσειστα στοιχεία για την αναγκαιότητα του πλήρους εμβολιασμού

αδιάσειστα-στοιχεία-για-την-αναγκαιό-851206

Βαρύς αναμένεται να είναι ο απολογισμός για το 2021, σε ό,τι αφορά στις απώλειες ανθρώπων από τον κορονοϊό, καθώς τις τελευταίες ημέρες του έτους οι ειδικοί προβλέπουν ότι στη «μαύρη λίστα» των θυμάτων θα προστεθούν ακόμη 400 θάνατοι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνδέεται άμεσα με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ηλικίες άνω των 60, καθώς χιλιάδες πολίτες παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκε το επιστημονικό μοντέλο, που προέβλεπε αποκλιμάκωση των ημερήσιων μολύνσεων, έστω και ήπια. Την περασμένη εβδομάδα διαπιστώθηκε ότι οι νέες λοιμώξεις ήταν κατά μέσο όρο 500 λιγότερες ημερησίως. Η συγκεκριμένη εικόνα είναι, ωστόσο, πρόσκαιρη, καθώς η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού προκαλεί ήδη τις πρώτες επιδημιολογικές επιπτώσεις στη χώρα μας. Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα, που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες, άρχισε να αντανακλά στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στον αριθμό των νοσηλευομένων, των διασωληνωμένων και των απωλειών μόλις το τελευταίο δεκαήμερο.

Το τίμημα της πανδημίας είναι ιδιαίτερα βαρύ, κυρίως για εκείνες τις γεωγραφικές περιοχές, όπου η εμβολιαστική κάλυψη, έναντι και του νέου πανδημικού κύματος, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Οπως προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης, από την αρχή της πανδημίας στην Κεντρική Μακεδονία έχουν καταγραφεί περίπου 3.000 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αντιθέτως, στην πυκνοκατοικημένη Αθήνα, όπου οι συνθήκες ευνοούν τις μεταδόσεις, οι θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους είναι οι μισοί, σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που σχετίζεται με τη μαζικότερη ανταπόκριση των κατοίκων της πρωτεύουσας στο κάλεσμα των επιστημόνων να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Στη Μαγνησία, με τους περισσότερους από 500 θανάτους, το ποσοστό των πολιτών, που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, μόλις που αγγίζει το 60%.

Σε κάθε περίπτωση, ο αυξημένος κίνδυνος για τον ανεμβολίαστο πληθυσμό, με έμφαση στους ηλικιωμένους, ήταν άλλωστε και η αιτία, που οδήγησε στην απόφαση για επέκταση της υποχρεωτικότητας στους πολίτες άνω των 60 ετών. Οπως προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα, το κέρδος είναι μεγάλο, λαμβάνοντας υπόψη την επισήμανση του ίδιου του πρωθυπουργού, πως «το εμβόλιο ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεοτέρων, από πλευράς δημόσιας υγείας».

Παράλληλα, μεγάλο στοίχημα παραμένει να πειστούν οι πολίτες, ειδικά όσοι ανήκουν στην ίδια ηλικιακή κατηγορία, να κάνουν και την αναμνηστική δόση, γιατί παρατηρήθηκε αύξηση στις λοιμώξεις στους ενηλίκους 50 – 70 ετών σε γεωγραφικές περιοχές, όπου καθυστερούν οι τρίτες δόσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου, παρά την ύφεση του γενικού αριθμού των νέων κρουσμάτων κατά σχεδόν 30%, σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 65 ετών, καθώς μόλις ένας στους τέσσερις έχει κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου. Αντίθετα, στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 75 ετών, με το 40% να έχει κάνει και την τρίτη δόση, τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου