Θετικές προοπτικές και αισιόδοξες σκέψεις υπό τη σκιά πανδημίας και ακρίβειας

θετικές-προοπτικές-και-αισιόδοξες-σκ-851206

Η χρονιά κλείνει όπως άρχισε. Με την υγειονομική κρίση να παρατείνεται και να θέτει τεράστια εμπόδια και περιορισμούς, ως προς την απελευθέρωση της οικονομίας και της κοινωνίας από τον εφιάλτη της πανδημίας. Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να παρατηρείται αποκλιμάκωση, σε ό,τι αφορά στα ημερήσια κρούσματα, ωστόσο οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή ο ημερήσιος αριθμός θανάτων και ο αντίστοιχος των διασωληνωμένων, προκαλούν συνθήκες περιορισμού της κοινωνικής δραστηριότητας, εν μέσω γιορτών και βεβαίως επιδρούν αρνητικά στην κατανάλωση, όπως προκύπτει από όσους παρακολουθούν συστηματικά την εξέλιξη των λιανικών πωλήσεων.

Αν διατηρηθεί το καθεστώς και μετά την εορταστική περίοδο, οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι επώδυνες, παρ’ ότι έχει επιδείξει τα τελευταία δύο χρόνια, από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης και μετά, αξιοθαύμαστες αντοχές. Η ελληνική οικονομία κατάφερε να βρει τρόπους, ώστε να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια όρθωσαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, που ήταν επιβεβλημένο να ληφθούν για να προστατεύεται η δημόσια υγεία.

Κοινή είναι, πάντως, η πεποίθηση ότι μεσοπρόθεσμα η αβεβαιότητα, που προκαλεί η πανδημική κρίση, θα εκλείψει και σταδιακά θα αναδειχθούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και συνολικά της χώρας στη μετά την πανδημία εποχή, που οι ευκαιρίες περισσεύουν, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα ξεφύγει ο έλεγχος της κατάστασης με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, που δείχνει ήδη τα δόντια της και αναγκάζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αυστηροποιήσουν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και να αναθεωρήσουν μέτρα και πολιτικές, προκειμένου να αναχαιτίσουν πιθανό πέμπτο πανδημικό κύμα.

Η χώρα μας, έπειτα από την οδυνηρή εμπειρία της μεγάλης οικονομικής κρίσης, έχει να επιδείξει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά στους οικονομικούς δείκτες και στις γενικότερες αναπτυξιακές της προοπτικές. Μόνο όσοι προσεγγίζουν τα γεγονότα με κομματικές παρωπίδες δεν το βλέπουν. Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού διαπίστωσε το αδιέξοδο των πολιτικών του επιλογών, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και αφού κατάφερε να απαλλαγεί από τις καταστροφικές, για την οικονομία και την κοινωνία, αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, στις οποίες στήριξε το προεκλογικό του αφήγημα το 2015, προσαρμόστηκε στην πραγματικότητα και συνειδητοποίησε ότι μόνο με την υιοθέτηση δυσάρεστων και επώδυνων πολιτικών μπορεί να προκύψει δημοσιονομικά σταθεροποιημένο περιβάλλον για τη χώρα μας, με ισχυρό απόθεμα ταμειακών διαθεσίμων, το οποίο κληροδότησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο επόμενος πρωθυπουργός όχι μόνο δεν παρέλαβε «καμένη γη» το καλοκαίρι του 2019, αλλά αξιοποίησε την εύρωστη οικονομία, που του παρέδωσε ο προκάτοχός του για να αντιμετωπίζει το τεράστιο πανδημικό κόστος. Ταυτόχρονα, κατάφερε να υλοποιήσει, με βάση τη σταθεροποιημένη οικονομία, που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τη δική του φιλελεύθερη μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία, εξακολουθεί να αποδίδει, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνουν η παρατεταμένη υγειονομική κρίση, καθώς και οι εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις παλινωδίες, τα λάθη και τις ολιγωρίες της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, διαμόρφωσε συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης, προόδου και υψηλών προσδοκιών, με άμεσο αντίκτυπο στη διεθνή εικόνα της χώρας, που απέκτησε νέα υπόσταση στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας, ενώ το πιο σημαντικό είναι πως εντάχθηκε η ελληνική οικονομία στο διεθνές σύστημα, αποτελώντας ελκυστικό προορισμό παγκόσμιων επενδυτικών σχημάτων.

Η παρούσα κυβέρνηση αξιοποίησε στο έπακρο το ευνοϊκό περιβάλλον, που δημιουργήθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έκανε στροφή 180ο στο ζήτημα της αυστηρής τήρησης των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στο ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που αποφασίστηκε να δημιουργηθούν την περασμένη άνοιξη, με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ πάνω από 57 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα μετατράπηκε σε σημαντικό επενδυτικό προορισμό.

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας είναι πραγματικά εντυπωσιακό, ενώ είναι η πρώτη φορά που έχουν εξασφαλιστεί, μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων, τεράστια κεφάλαια για τη συνολική παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, που σε συνδυασμό με το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από πολυεθνικά σχήματα και εγχώριες επιχειρηματικές δυνάμεις μπορεί να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Οι υγειονομικές συνθήκες είναι εκείνες, που θολώνουν το τοπίο. Οι οικονομικές συνθήκες δείχνουν ευνοϊκές, όπως μαρτυρά το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς και οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, καθώς και για τη συνολική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα, παρά τις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις αρνητικές συνθήκες, που διαμορφώνει το ράλι στις διεθνείς τιμές της ενέργειας, έχει μοναδική ευκαιρία να αλλάξει πραγματικά μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Μπορεί να κάνει αυτό που δεν τόλμησε μετά το 2000, με την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ. Διαθέτει πλέον και τους πόρους και τις δυνατότητες, ώστε να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, να προχωρήσει στην ενεργειακή και ψηφιακή της μετάβαση, να εκσυγχρονίσει το σύστημα εκπαίδευσης, να θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να δημιουργήσει για τις νεότερες γενιές εκείνες τις προϋποθέσεις, που θα λειτουργούν αποτρεπτικά στη φυγή των νέων στο εξωτερικό.

Η ευκαιρία δεν θα προκύψει ξανά. Οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συστρατευθούν στην κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας. Είναι καιρός να παραμερίσουν τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, να λειτουργήσουν χωρίς μικροπολιτικά κίνητρα, να θέσουν στο περιθώριο τον πειρασμό του λαϊκισμού και της δημαγωγίας και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, υπηρετώντας το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον.

Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι ματαιοπονούμε, εκφράζοντας ανάλογους ευσεβείς πόθους. Ποτέ, ωστόσο, δεν έβλαψαν η ελπίδα και η αισιοδοξία. Ειδικά τώρα, που βρισκόμαστε σε εορταστική περίοδο. Τώρα που η ανταλλαγή ευχών μονοπωλεί την καθημερινότητά μας και το γιορτινό κλίμα των ημερών έρχεται να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου