Στο χέρι των πολιτών ο περιορισμός της διασποράς του κορονοϊού

στο-χέρι-των-πολιτών-ο-περιορισμός-τη-851206

Τα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αναχαίτιση του πέμπτου πανδημικού κύματος, το οποίο φέρνει η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, δείχνουν αμηχανία και διστακτικότητα. Αμηχανία, γιατί η υγειονομική κατάσταση στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά στην παραλλαγή Δέλτα, σταθεροποιείται και βελτιώνεται με αργά, πλην όμως σταθερά βήματα, ενώ για την παραλλαγή Ομικρον οι καταγεγραμμένες μολύνσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες, σε σύγκριση με την κατάσταση σε χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία. Διστακτικότητα, γιατί είναι προφανής η στόχευση της κυβέρνησης να μην πληγούν η αγορά και η πραγματική οικονομία γενικότερα από τα μέτρα και τους περιορισμούς, που είναι δυσάρεστοι, πλην όμως αναγκαίοι, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού κυριάρχησε σε λίγες ημέρες στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, εκτοξεύοντας τον αριθμό των ημερήσιων μολύνσεων σε επίπεδα ρεκόρ από την έναρξη της πανδημικής κρίσης. Είναι θέμα χρόνου να έρθει και στη χώρα μας το υγειονομικό «τσουνάμι», που έχουν προβλέψει οι επιστήμονες διεθνώς και έχουν σημάνει συναγερμό και οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής ειδικών, που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

Δυστυχώς, τα μέτρα, που πρότεινε η επιτροπή, απέχουν παρασάγγας από τις τελικές αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας, που, επί της ουσίας, επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας και απαγορεύει τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Πρόκειται για μέτρα, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αναχαιτίσουν το νέο πανδημικό κύμα. Ο τρόπος, με τον οποίο αντέδρασαν ήδη στη νέα έξαρση κρουσμάτων χώρες με πολύ πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας και σαφώς υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού συγκριτικά με την Ελλάδα, είναι ενδεικτικός της σοβαρότητας της κατάστασης.

Η ελληνική κυβέρνηση ολιγωρεί για άλλη μια φορά, όπως ολιγώρησε και το περασμένο φθινόπωρο με το τέταρτο πανδημικό κύμα που προκάλεσε πραγματική εκατόμβη νεκρών και οδήγησε στα όριά του το σύστημα υγείας. Τα λάθη, που έγιναν τότε, επαναλαμβάνονται δυστυχώς και τώρα, που η κατάσταση δείχνει πολύ πιο σοβαρή. Ο παγκόσμιος συναγερμός, που έχει σημάνει για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, είναι σαν να μην ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση. Σαν να έχουμε πετύχει υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, σαν να έχει θωρακιστεί το σύστημα υγείας, σαν να έχουν αντιληφθεί οι πολίτες τη σημασία τήρησης των μέτρων, ειδικά κατά την τρέχουσα εορταστική περίοδο.

Σε περιοχές όπως η Μαγνησία, όπου ο μέσος αριθμός ημερήσιων μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους παραμένει ο υψηλότερος στο θεσσαλικό διαμέρισμα, η προσοχή του κόσμου πρέπει να είναι ακόμη πιο αυξημένη. Ας προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας αυτό το διάστημα, τηρώντας τα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας και λειτουργώντας με υπευθυνότητα και κοινωνική ενσυναίσθηση. Αν κερδίσουμε το στοίχημα του περιορισμού μετάδοσης της νόσου στις γιορτές, το επόμενο διάστημα, που αναγκαστικά θα αποφασιστούν σκληρά μέτρα, η κατάσταση στην περιοχή μας θα είναι διαχειρίσιμη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου