Η «σούμα» 21 περί πανδημίας είναι αρνητική 

η-σούμα-21-περί-πανδημίας-είναι-αρνη-851206

Καθώς μας κουνά το μαντίλι του αποχαιρετισμού το 2021, είναι επείγουσα ανάγκη να αναστοχασθείτε κ. πρόεδρε τι δεν πήγε καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, διότι εσείς μεν υποστηρίζετε, σαν τον τσοπάνο της παροιμίας, ότι καλά τα πράξατε όλα, με τον ήλιο μας βγάζατε, με τον ήλιο μας μπάζατε, αλλά οι πολίτες δε στέκονται στο γεγονός ότι «ψοφάνε τα έρμα», ότι ξεπεράσαμε πια τους 20.000 νεκρούς στη διετία διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Εντάξει, δεν είμαστε η «χειρότερη χώρα στην Ευρώπη», όπως ισχυρίζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, με τους 20.055 νεκρούς είμαστε όντως σε κακή μοίρα. Τα στοιχεία από τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα μάς κατατάσσουν στη δωδέκατη χειρότερη θέση στην ΕΕ ως προς τον συνολικό αριθμό των θανάτων, με πρώτη την Ιταλία και δεύτερη τη Γαλλία, που τις θέρισε το πρώτο κύμα της πανδημίας. Στη συνέχεια, όμως, είναι φανερό ότι οι δικές τους επιλογές ήσαν αποτελεσματικότερες από τις δικές μας, διότι σε έναν άλλο κρίσιμο δείκτη, εκείνον που μετρά πόσους χάνει κάθε χώρα ανά εκατομμύριο κατοίκους, κατάφεραν να μην είναι πια στις δύο πρώτες θέσεις, όπως τότε, αλλά στη δωδέκατη η Ιταλία με 2,253, ανά εκατομμύριο του πληθυσμού της και στη δέκατη τρίτη η Γαλλία με 2,245, ακριβώς μια θέση πάνω από μας, που σκαρφαλώσαμε στη δέκατη τέταρτη θέση του …μαύρου πίνακα με 1.938 νεκρούς ανά εκατομμύριο, από εκεί που ήμασταν, το πρώτο εξάμηνο του 2020, στην ουρά του καταλόγου.

Οπως και να τα δει κανείς, τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν το αφήγημα επιτυχούς διαχείρισης του δεύτερου, τρίτου και τέταρτου κύματος της πανδημίας. Κραυγάζουν περί του αντιθέτου. Οπότε επιβάλλεται να «ψαχθούμε» όλοι μας για το μερίδιο των ευθυνών μας, διότι έχουμε μερίδιο ευθύνης και οι πολίτες. Οσοι εξακολουθούμε να μην παίρνουμε το δρεπάνι του χάροντα στα σοβαρά. Ωστόσο, την πρώτη, τη μέγιστη ευθύνη την έχετε εσείς, που κυβερνάτε. Δεν φαντάζομαι να σας παρηγορεί ότι κάποιοι από τους Βαλκάνιους γείτονές μας τα έχουν πάει πολύ χειρότερα, με τη Βουλγαρία να κατέχει την πρώτη θέση στον μαύρο πίνακα και να ακολουθείται από το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια ή τη Ρουμανία.

Μακάρι ο Αη Βασίλης να σας φέρει, τυλιγμένη σε πλουμιστό χαρτί, μια πιο έξυπνη και πιο αποτελεσματική πολιτική.

giorgismassavetas@gmail.com

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου