Μείζον το ζήτημα της ατομικής ευθύνης ενόψει των εορτών

μείζον-το-ζήτημα-της-ατομικής-ευθύνης-851206

Ο παράγοντας της ατομικής ευθύνης ουδέποτε έπαψε να αποτελεί ζητούμενο, από την ημέρα που και η χώρα μας άρχισε να υφίσταται τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, που καταργήθηκαν τα περισσότερα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού και το ζήτημα της ατομικής ευθύνης μπήκε στο περιθώριο.

Από το μείζον ζήτημα του εμβολιασμού, μέχρι τη χρήση μάσκας και τη διενέργεια των τεστ αυτοδιάγνωσης, οι περισσότεροι πολίτες δεν επιδεικνύουν την υπεύθυνη στάση, που επιβάλλουν οι περιστάσεις, ιδιαίτερα το τρέχον χρονικό διάστημα, που η απειλή της νέας μετάλλαξης σκεπάζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι θέμα χρόνου να γίνει κυρίαρχη η παραλλαγή Ομικρον του κορονοϊού και στην Ελλάδα. Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θεωρείται βέβαιο ότι οι περισσότερες ημερήσιες μολύνσεις θα αφορούν στη νέα μετάλλαξη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το σύστημα υγείας και την οικονομία, που ακόμη δεν έχει συνέλθει από τα προηγούμενα πανδημικά κύματα.

Σε ό,τι αφορά στο ΕΣΥ, μόλις τις τελευταίες εβδομάδες μπόρεσε να πάρει κάποιες ανάσες, με την αποκλιμάκωση των νοσηλειών και τη σταθεροποίηση της κατάστασης στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ωστόσο, ο ημερήσιος αριθμός θανάτων και τα χιλιάδες κρούσματα, που εξακολουθούν να καταγράφονται, όχι μόνο δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, αλλά προκαλούν έντονη ανησυχία στην ιατρική και την επιστημονική κοινότητα, που βλέπουν το πανδημικό «τσουνάμι» της νέας μετάλλαξης να έρχεται και προειδοποιούν αγωνιωδώς για την ανάγκη αύξησης του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης, ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμών είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο τα περισσότερα ημερήσια ραντεβού αφορούν στην τρίτη δόση του εμβολίου, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, σπεύδουν το τρέχον χρονικό διάστημα να κάνουν και την ενισχυτική δόση, έτσι ώστε να θωρακιστούν έναντι της πανδημίας.

Ολες οι πρώτες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή είναι τέσσερις φορές πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα, ότι προσβάλλει ξανά όσους έχουν ήδη νοσήσει και πως προκαλεί βαριά συμπτώματα στους ανεμβολίαστους, όπως δηλαδή και η Δέλτα. Η ραγδαία αύξηση των εμβολιασμών μπορεί να αναχαιτίσει τη διασπορά των κρουσμάτων, ωστόσο δεν καλύπτει τους πολίτες, οι οποίοι επιμένουν να μην εμβολιάζονται.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης, ενόψει μάλιστα και των εορτών, που θα αυξηθούν κατακόρυφα οι μετακινήσεις και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, έχει σημασία να υποβληθούμε σε τεστ αυτοδιάγνωσης προτού επισκεφθούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πολύ περισσότερο αν αυτά δεν έχουν εμβολιαστεί. Στον κάθε έναν και στην κάθε μια από εμάς έχει δοθεί από ένα self test. Ας το αξιοποιήσουμε κατάλληλα κατά τη διάρκεια των γιορτών και ας συμβάλλουμε ατομικά στη συνολική προσπάθεια να συγκρατηθεί το νέο πανδημικό κύμα, μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν οι εμβολιασμοί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου