Δεν πρέπει να επιβεβαιωθούν οι φόβοι των ειδικών 

δεν-πρέπει-να-επιβεβαιωθούν-οι-φόβοι-τ-851206

Στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, διάχυτη είναι η ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες για το ενδεχόμενο οι γιορτές να οδηγήσουν σε νέο πανδημικό κύμα, ιδιαίτερα μετά και την εμφάνιση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Ομικρον. Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, με τους ημερήσιους αριθμούς απωλειών ασθενών με κορονοϊό να μην αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Αντίθετα, υποδηλώνουν πως η πανδημία είναι εδώ και χτυπά ανελέητα, κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες, σχετικά με την εξάπλωση της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα. Οι αρχικές εκτιμήσεις, ότι η καμπύλη των κρουσμάτων, των διασωληνώσεων και των θανάτων θα πέσει μετά τις γιορτές, είναι πολύ πιθανό να διαψευστούν, εξαιτίας της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, ειδικά, μάλιστα, αν οι πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια των γιορτών και δεν επισπευστούν οι εμβολιασμοί για την πρώτη και την τρίτη δόση.

Οι ειδικοί τρέμουν στο ενδεχόμενο να έχουμε στις γιορτές τη διασπορά της Ομικρον και τον Ιανουάριο την επικράτησή της. Η νέα παραλλαγή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ήπιες, αλλά και σοβαρές λοιμώξεις στους ανεμβολίαστους, ενώ προστατευμένοι από τη βαριά νόσηση και τη διασωλήνωση μπορούν να αισθάνονται όσοι έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου.

Η Ομικρον είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει στη Βρετανία και στη συνέχεια σε όλον τον πλανήτη. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως η νέα μετάλλαξη στέλνει στα νοσοκομεία 20% περισσότερα παιδιά από ό,τι η Δέλτα. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητη η θωράκιση των παιδιών. Οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν με τους παιδιάτρους τους και να τους εμπιστευτούν. Για τους πολίτες άνω των 60, που μετά τις 16 Ιανουαρίου θα βρίσκονται αντιμέτωποι με μηνιαίο διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, αν δεν έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στην πλατφόρμα των ραντεβού.

Η χώρα μας εξακολουθεί να πληρώνει απίστευτα βαρύ φόρο στον βωμό της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι τα ημερήσια κρούσματα παρουσιάζουν ύφεση, ο αριθμός των νεκρών είναι εφιαλτικός. Μάλιστα από την 1η Δεκεμβρίου έως και χθες πέθαναν πάνω από 1.500 άνθρωποι, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, μόλις έναν μήνα πριν οι θάνατοι ήταν λιγότεροι από 800.

Από την αρχή της πανδημίας κατέληξαν πάνω από 19.700 ασθενείς. Πρόκειται για εφιαλτική κατάσταση, που θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν το πρόγραμμα των εμβολιασμών δεν προσέκρουε στα εμπόδια του αντιεμβολιαστικού κινήματος και βεβαίως αν το σύστημα υγείας είχε προετοιμαστεί για τα χειρότερα.

Ολα δείχνουν ότι έχουμε μπροστά μας μακρύ και δύσβατο δρόμο μέχρι να βγούμε στο ξέφωτο της μετά την πανδημία εποχής. Η νέα μετάλλαξη ήδη δείχνει τα δόντια της. Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν κατά τη διάρκεια των γιορτών, έτσι ώστε να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι των ειδικών. Ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία αντέχουν να ξαναζήσουν τον εφιάλτη του φετινού Νοεμβρίου. Δεν το αντέχει ούτε το σύστημα υγείας, όπως αποδείχτηκε περίτρανα από την πρόσφατη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου