Ανεπαρκείς εναντίον λαϊκιστών με φόντο το ετοιμόρροπο ΕΣΥ

ανεπαρκείς-εναντίον-λαϊκιστών-με-φόν-851206

Το γεγονός ότι μία επιστημονική μελέτη με εξόχως σημαντικά συμπεράσματα αποτελεί αφορμή για μία ακόμη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπλήσσει

Θλίψη και απογοήτευση προκαλεί στους πολίτες η σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τα συμπεράσματα της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα για τις χαμηλές αντοχές του συστήματος υγείας στην ασφυκτική πίεση της πανδημικής κρίσης και τη συσχέτισή της με την ιδιαίτερα αυξημένη θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών τόσο εντός, όσο και εκτός ΜΕΘ, ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Το γεγονός ότι μία επιστημονική μελέτη με εξόχως σημαντικά συμπεράσματα αποτελεί αφορμή για μία ακόμη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπλήσσει. Με εξαίρεση το χρονικό διάστημα του πρώτου lock down, όταν το πολιτικό προσωπικό της χώρας είχε πετύχει μίνιμουμ συναίνεσης, τους υπόλοιπους μήνες της πανδημικής κρίσης ζούμε αλλεπάλληλα επεισόδια στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης, «κοκορομαχιών» εντός και εκτός Κοινοβουλίου και διαξιφισμών για τις εντυπώσεις, την ώρα που η κατάσταση με τον κορονοϊό παραμένει δραματική.

Από τη μια μεριά η κυβέρνηση επιμένει σε μείγμα μέτρων, που δεν αποδίδει, όπως και η τακτική αναφορικά με τους εμβολιασμούς, από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και «ψαρεύει» στα θολά νερά του λαϊκισμού, ακόμη και τώρα που εξελίσσεται πραγματική εκατόμβη νεκρών.

Τα τελευταία τρία 24ωρα έφυγαν από τη ζωή πάνω από 300 πολίτες, οι περισσότεροι επειδή το ΕΣΥ δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τόσα πολλά βαριά περιστατικά. Το βασικό συμπέρασμα της επίμαχης έρευνας είναι ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να καταλήξουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς, επειδή το σύστημα δεν μπορεί να σηκώνει το βάρος μιας πανδημικής κρίσης.

Γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ; Επειδή δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα και τις απαιτούμενες δυνατότητες σε έμψυχο δυναμικό. Επειδή δεν υπάρχουν τόσες πολλές κλίνες ΜΕΘ, ώστε να μη διασωληνώνονται ασθενείς με κορονοϊό σε απλούς θαλάμους, όπου το ποσοστό θνητότητας αυξάνεται κατά 87%.

Γιατί δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες κλίνες ΜΕΘ; Επειδή αφενός δεν διατίθενται οι απαιτούμενοι πόροι στο σύστημα υγείας, αφετέρου γιατί δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να τις λειτουργεί. Εξι γιατροί και δεκαοκτώ νοσηλευτές με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση χρειάζονται για να λειτουργούν σωστά οκτώ κλίνες σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η έλλειψη επιστημονικού προσωπικού, που εμφανίζει η χώρα μας την τελευταία δεκαετία, αποδεικνύεται από το 2020 και μετά, που παλεύουμε με την πανδημική κρίση και προκύπτει ότι δεν υπάρχουν γιατροί, ώστε να στελεχώνουν τα δημόσια νοσοκομεία. Οι ευθύνες για την κατάσταση είναι διαχρονικές. Τα κόμματα εξουσίας, που διοίκησαν τη χώρα, ανάγκασαν με τις πολιτικές τους να φύγουν στο εξωτερικό σπουδαίοι επιστήμονες. Πρόκειται για τα ίδια κόμματα, που συγκρούονται αυτές τις ημέρες με αφορμή, αυτή τη φορά, μία επιστημονική έρευνα, με την οποία υπενθυμίζονται στο πολιτικό προσωπικό οι ευθύνες του για το κατάντημα του ΕΣΥ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου